Voerendaal N 56
Terveurt 1, 6367 GP te Voerendaal

Inleiding

In een traditionele bouwtrant in 1929 naar een ontwerp van de afdeling Openbare Werken te Heerlen gebouwde DIENSTWONING voor de machinist van het waterstation.

Op het terrein waar de dienstwoning is gesitueerd bevinden zich tevens een waterstation en drie pompgebouwen.

Omschrijving

De dienstwoning heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een zadeldak met rode Hollandse pannen. Een dakkapel.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in kruisverband en Kunradersteen.

Rechthoekige houten vensters, rechthoekige houten deur van recentere datum.

Woonhuis met natuurstenen plint en optrek in traditionele baksteenbouw. Metselwerk in kruisverband. Vlechtingen als muurafdekking. Frontgevel met dakoverstek. Linkerdeel frontgevel iets vooruitspringend.

Aan de achtergevel een uitbouw met doorlopend dakdeel met hieraan een aanbouw in een bouwlaag met plat dak.

Bijbouw van een berging in een bouwlaag en met plat houten dak en met plint in Kunradersteen en optrek in baksteen.

Waardering

De dienstwoning is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De dienstwoning is van architectuurhistorische waarde wegens gedeeltelijke toepassing van Kunradersteen als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent de dienstwoning aan de situering in een geaccidenteerd terrein in het buitengebied van de gemeente Voerendaal. De dienstwoning is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur; in relatie met de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving en wegens de typologische en functionele zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Openbare Werken Gemeente Heerlen ; Limburg