Voerendaal P 473
Tegenover Daelsweg 12, 6367 JT te Voerendaal

Inleiding

KALKOVENS gebouwd in Kunradersteen en baksteen. De kalkovens zijn gebouwd tegen de helling van de Putberg in het buitengebied van de kern Ubachsberg in de gemeente Voerendaal. De kalkovens zijn verborgen achter de loodsen van een voormalig transportbedrijf.

Omschrijving

Zestal kalkovens. Het front van de ovens is vervaardigd uit Kunradersteen. Ovenmond: schachtoven acht meter diep; chamotsteen, drie-en-een-halve meter doorsnee, taps toelopend. Steunberen in de vorm van rechthoekige kolommen gebouwd in veldbrandsteen.

Waardering

De kalkovens bezitten cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling. De kalkovens bezitten architectuurhistorische waarden wegens de toepassing van Kunradersteen als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontlenen deze kalkovens aan de situering in het glooiende landschap van de gemeente Voerendaal. De kalkovens zijn tenslotte van algemeen belang wegens de hoge functionele zeldzaamheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Ovengebouw Kalkoven