Voerendaal P 341
Bij Daelsweg 16, 6367 JT te Voerendaal

Dubbele KALKOVEN gebouwd in Kunradersteen en baksteen.

De kalkoven is tegen een helling gesitueerd in het buitengebied van de kern Ubachsberg in de gemeente Voerendaal.

Omschrijving

Kalkoven met twee ovenmonden. Het front van de oven is vervaardigd uit Kunradersteen; de ovenmond in Kunradersteen en veldbrandsteen. De kalkoven is voorzien van steunberen in veldbrandsteen. Voor de ovenmond is een overkapping aanwezig van ongeveer drie meter diep, hiervan is het gewelf gemaakt uit veldbrandsteen.

Waardering

De kalkoven bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling. De kalkoven bezit architectuurhistorische waarden wegens de toepassing van Kunradersteen als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent deze kalkoven aan de situering in het glooiende landschap van de gemeente Voerendaal. De kalkoven is tenslotte van algemeen belang wegens de hoge functionele zeldzaamheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Ovengebouw Kalkoven