Actualiteit gegevens: 22-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
507162
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Station Klimmen-Ransdaal
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 november 1998
Kadaster deel/nr: 
11268/37
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Voerendaal
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Klimmen
X-Y coördinaat: 
190421 - 319758

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In een traditionele bouwstijl in 1913 naar een ontwerp van architect G.W. van Heukelom gebouwd STATIONSGEBOUW. Het betreft een van de stations die tussen 1912 en 1914 werden gebouwd langs de spoorlijn Heerlen-Schin op Geul.

Omschrijving

Het stationsgebouw heeft een in de lengterichting geplaatste veelhoekige plattegrond, telt een deels twee bouwlagen en wordt afgedekt met zadel- schild- en wolfsdaken. De daken worden gedekt met Tuiles du Nord. Aanzienlijke overstekken rustend op houten consoles. Hoogoplopende geornamenteerde en wit gepleisterde schoorstenen. Een der schoorstenen is verankerd. Diverse dakkapellen. Het toegepaste bouwmateriaal is natuursteen, baksteen en hout. De baksteen is deels voorzien van pleisterwerk.

Rechthoekige houten vensters en deuren voorzien van meerruitsroedeverdeling in de bovenlichten.

Stationsgebouw met asymmetrische frontgevelindeling. De hoofdmassa kenmerkt zich door twee bouwlagen onder een schilddak. Geprofileerde natuurstenen plint met granieten lijst. Rode bakstenen eerste bouwlaag met granieten lateien. Wit gepleisterde tweede bouwlaag met granieten vensterlateien en bakstenen vensterstrek.

Linkerdeel frontgevel uitlopend in een topgevel met hierin houten vakwerk op granieten consoles. Middendeel frontgevel eveneens uitlopend in een topgevel met hierin houten vakwerk op granieten consoles.

Vrijwel blinde linkerzijgevel met slechts een rechthoekig venster. Uitbouw aan de rechterzijgevel met een driehoekige dakkapel.

Middendeel achtergevel vooruitspringend en uitlopend in een topgevel met hierin houten vakwerk op granieten consoles. Aan dit vooruitspringend geveldeel een uitbouw van een erker in een bouwlaag met hierop een balkon met smeedijzeren hekwerk tussen bakstenen kolommen.

Indeling INTERIEUR vrijwel intact, hiervan zijn de twee wachtkamers en de loketruimte beschermenswaardig. In de wachtkamer 2 de klasse een vloer met witte en rode plavuizen; met houten lambrizering; houten haardomlijsting rustend op twee kolommen in zwart geglazuurde baksteen; balkenplafond deels rustend op houten consoles. In de wachtkamer 1 ste klasse eveneens een vloer met witte en rode plavuizen; wanden in geel geglazuurde baksteen; houten haardomlijsting op kolommen in zwart geglazuurde baksteen; plafond met houten tongewelf.

Waardering

Het stationsgebouw van Klimmen-Ransdaal bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Architectuurhistorische waarden ontleent het stationsgebouw aan het bijzondere belang van het gebouw voor het oeuvre van architect G.W. van Heukelom, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik, de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen het exterieur en delen van het interieur.

Ensemblewaarde bezit het stationsgebouw als essentieel onderdeel van het spoorlijntraject Heerlen-Schin op Geul in het glooiende landschap van Zuid-Limburg met diverse stationsgebouwen en kunstwerken en als geheel van bijzondere cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Het stationsgebouw is tevens van bijzondere betekenis wegens de situering en daarmee verbonden met de ontwikkeling van de streek en van belang voor het aanzien van de kern Ransdaal. Het stationsgebouw is tenslotte van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, wegens het belang van het object in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving, en de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMareheiweg26343 EKKlimmen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenTransportStationsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
KLIMMEND438

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenTransport

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19131913exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Heukelom, G.W. van ; Limburgarchitect / bouwkundige / constructeur