Voerendaal F 2616
Kerkplein 2, 6367 ER te Voerendaal

Inleiding

In een Traditioneel-ambachtelijke stijl omstreeks 1850 gebouwd HERENHUIS. Het herenhuis wordt omgeven door een tuin met gazons en is centraal gelegen in de kern Voerendaal. Omheining bestaande uit een lage bakstenen muur met hierop een smeedijzeren hekwerk van recentere datum, hekwerk tussen bakstenen kolommen.

Omschrijving

Vrijstaand herenhuis in lengterichting met een rechthoekige plattegrond. Het herenhuis telt twee bouwlagen onder een zadeldak met Tuiles du Nord. Het toegepast bouwmateriaal is baksteen, hardsteen en mergel. Rechthoekige houten paneeldeur, rechthoekige houten T-vensters. Twee halfronde glas-in-lood vensters in de achtergevel.

Symmetrische indeling frontgevel. Gecementeerde plint. Frontgevel met deuromlijsting in hardsteen, deur met trap met vier treden in hardsteen en aan weerszijden smeedijzeren leuning. In de tweede bouwlaag linkerzijgevel een rechthoekig houten venster met hardstenen dorpelsteen en mergelstenen omlijsting. In de topgevel linkerzijgevel een cordonlijst in mergel, een rondboogvormig venster en een klein halfrond venster.

In de achtergevel in de eerste bouwlaag een groot rechthoekig venster van recentere datum. In middendeel achtergevel in de eerste en tweede bouwlaag een halfrond glas-in-lood venster deels in een mergelstenen omlijsting. Drie rechthoekige houten T-vensters met hardstenen omlijsting. Twee keldervensters met een mergelstenen omlijsting. In de rechterzijgevel in de eerste bouwlaag een venster van recentere datum en een uitbouw in een bouwlaag met lessenaarsdak en met geveldelen in Kunradersteen. In de topgevel een cordonlijst in mergel. Haaks op de rechter- en linkerzijgevel een bijbouw met een rechthoekig grondplan, in een bouwlaag met een zadeldak. Bijbouwen met gecementeerde plint, met rechthoekige en rondboogvormige vensters, en rechthoekige houten deur. Bijbouw linkerzijde door middel van poortje verbonden met de hoofdmassa. Bijbouw rechterzijde door middel van uitbouw aan rechterzijgevel verbonden met de hoofdmassa.

INTERIEUR in beperkte mate intact overigens niet beschermenswaardig.

Waardering

Het herenhuis bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarden ontleent het pand aan de centrale ligging in de kern Voerendaal en daarmeee van bijzondere betekenis voor het aanzien van deze kern. Het herenhuis is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de functionele en typologische zeldzaamheid, dit laatste op grond van de ouderdom van het pand.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Herenhuis

Traditioneel-ambachtelijk