507166 - Woninggr.Nuinhof annex w.gr.Station
Spoorstraat 43, 6361 XW te Nuth
Parallelstraat 4, 6361 XL te Nuth

Inleiding

Twee ARBEIDERSWONINGEN onder één kap van de Woninggroep Nuinhof, 1919, in een traditionele, door de chaletstijl beïnvloede bouwtrant. Gebouwd in opdracht van de Bouwvereniging 'Nuth Vooruit' voor spoorwegarbeiders van het nabijgelegen spoorwegemplacement, naar een ontwerp van architect N.J. van Tiene te Maastricht. De twee halfvrijstaande woningen zijn gesitueerd in het zuidelijke deel van de woninggroep, aan de kruising van Parallelstraat en Spoorstraat. De woningen hebben enkele renovaties en wijzigingen ondergaan. Alle sedert 1919 gerealiseerde aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming. \t

Omschrijving\t

Twee arbeiderswoningen met gedeeltelijke souterrainverdieping, twee bouwlagen en zolderverdieping. Elke woning heeft een, vanwege een uitgebouwde berging dwars op de achtergevel, L-vormige plattegrond. De plattegronden zijn onderling gespiegeld.

Het geheel wordt gedekt door een schilddak met ingestoken kap, gedekt door rode Hollandse pannen van recenter datum. Hoogoplopende schoorstenen op de zijdakschilden. Luifelgoten, bekleed met groene trespa, steunend op aanzienlijke houten consoles.

In baksteen opgetrokken gevels, gemetseld in halfsteens verband. Plint met rollaag. Bakstenen dorpels, segmentboogvormige strekken. Geel pleisterwerk in de venstervulstukken en de ingestoken topgevel.

Vernieuwde rechthoekige vensters en deuren in hout en kunststof, waarin de oorspronkelijke indeling en/of kleine roedeverdeling niet is gehandhaafd. Deze vensters zijn in de eerste bouwlaag en de topgevel geplaatst in segmentboogvormige lijsten met vulstukken.

Oorspronkelijk symmetrische, maar thans asymmetrisch ingedeelde gevel aan de straatzijde. Licht risalerend middendeel van twee assen onder een ingestoken zadeldak, waarin de beide entreepartijen zijn ondergebracht.

Pand Parallelstraat 4 is in de eerste laag voorzien van één rechthoekig vensterkozijn met zijlicht onder betonlatei (ter vervanging van de twee kleine vensters, waarvan vulstuk en segmentboogstrek nog zichtbaar zijn) en een rechthoekige houten deur met bovenlicht. Pand Spoorstraat 43 heeft nog de oorspronkelijke vensterindeling met twee rechthoekige vensters in een segmentbooglijst met gepleisterd vulstuk. In de tweede laag hebben beide panden een hoog onder de luifelgoot geplaatst, rechthoekig vensterkozijn met dubbele verticale indeling.

Blinde zijgevels, sobere achtergevels, oorspronkelijk met kruiskozijnen in de segmentbooglijst in de eerste laag, in de tweede laag een rechthoekig vensterkozijn hoog onder de luifelgoot.

Waardering

De twee spoorwegarbeiderswoningen van de woninggroep Nuinhof zijn van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling met een voor de regio aanzienlijke innovatieve typologische waarde. De architectuurhistorische waarden van de woningen worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van architect N.J. van Tiene, de esthetische kwaliteiten van diens complexontwerp, door het materiaalgebruik en de ornamentiek.

De woningen zijn van bijzondere betekenis vanwege de situering, die verbonden is met de ontwikkeling c.q. uitbreiding van dorp en streek; de panden zijn van belang voor het aanzien van dorp c.q. streek en beschikken over een historisch-ruimtelijke relatie met het nabijgelegen spoorwegemplacement. De woningen beschikken voor wat betreft het exterieur over een redelijke architectuurhistorische gaafheid en zijn van groot belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien zijn deze woningen voor spoorwegarbeiders in een bovenregionaal perspectief zowel architectuurhistorisch als typologisch zeldzaam.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)