Servatiusstraat 10, 6361 JK te Nuth

Inleiding

R.K. KERK en SACRISTIE van de H. Servatius, 1929, gebouwd in een door het expressionisme en de neo-gotiek beïnvloede stijl naar een ontwerp van architect Nic. Ramakers uit Sittard. De kerk is vrijstaand gesitueerd op een kerkheuvel.

Omschrijving

Vrijstaand kerkgebouw op een kruisvormige plattegrond, gedekt door zadeldaken. De zadeldaken van het voorportaal en de kruisarmen hebben een lagere noklijn dan het zadeldak van het schip. De zijbeuken worden gedekt door drie dwars ingestoken zadeldaken. Leien in Maasdekking. De vierkante klokkentoren is rechts naast het voorportaal geplaatst, voorzien van smalle staande galmgaten, kleine driehoekige dakkapellen en een torenspits met windhaan. Rechthoekige absis met kapellenkrans. Aan de linkerzijde van de absis de sacristie van een bouwlaag onder plat.

Het toegepaste bouwmateriaal is eerste soort hardgebakken baanringovensteen, metselwerk in kettingverband. Terugliggende voegen.

Plint in een donkerder tint baksteen. Dorpels, neuten en traptreden van Belgisch graniet; traceringen en kanten vensterramen, sluitstenen, kruisen en wijzerplaten van mergel; priesterkoor van gepolijst graniet. Smeedijzeren hang- en sluitwerk.

De kruisarmen en de zijbeuken zijn voorzien van keperboogvormige glas-in-lood vensters met mergeltraceringen alsmede van kleine driehoekige glas-in-lood vensters. Rechthoekige houten deuren onder betonluifels. Toegangstrappen.

Het perceel wordt deels omgeven door een bakstenen muur met hierop een smeedijzeren hekwerk.

Klokkenstoel met klok van onbekende gieter, diam. 90 cm.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de wit gepleisterde gewelven met filibertspanten; de authentieke houten kerkbanken en twee biechtstoelen; de gebrandschilderde ramen van glazenier Tielens in absis, kruisarmen, middenschip en achter het orgel; op de balustrade van het oxaal een muurschildering uit 1933 van Tielens met voorstelling van de H.Servatius in het Limburgse land; priesterkoor met altaar; doopvont in hardsteen met vierzijdige ingezwenkte voet met afgeronde hoeken, balusterstam en ronde kuip met insnoering en geslagen geelkoperen deksel: XIX A; vijf kerkbanken in eikehout met liervormige wangen met rozetten en kleine voluut met kwasten, XIX A. Orgel en orgelkas zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg.

Waardering

De H. Servatiuskerk van Vaesrade is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het kerkgebouw bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere belang voor de regionale architectuurgeschiedenis, is van belang voor het oeuvre van architect N. Ramakers uit Sittard en is van belang vanwege de esthetische kwaliteiten van diens ontwerp en vanwege het materiaalgebruik. Het kerkgebouw is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en interieur en vanwege de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Katholieke kerk

Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kruiskerk