Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
507202
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
R.K. St. Servatiuskerk
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
29 mei 1997
Kadaster deel/nr: 
10444/29
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Beekdaelen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nuth
X-Y coördinaat: 
191222 - 326763

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

R.K. KERK en SACRISTIE van de H. Servatius, 1929, gebouwd in een door het expressionisme en de neo-gotiek beïnvloede stijl naar een ontwerp van architect Nic. Ramakers uit Sittard. De kerk is vrijstaand gesitueerd op een kerkheuvel.

Omschrijving

Vrijstaand kerkgebouw op een kruisvormige plattegrond, gedekt door zadeldaken. De zadeldaken van het voorportaal en de kruisarmen hebben een lagere noklijn dan het zadeldak van het schip. De zijbeuken worden gedekt door drie dwars ingestoken zadeldaken. Leien in Maasdekking. De vierkante klokkentoren is rechts naast het voorportaal geplaatst, voorzien van smalle staande galmgaten, kleine driehoekige dakkapellen en een torenspits met windhaan. Rechthoekige absis met kapellenkrans. Aan de linkerzijde van de absis de sacristie van een bouwlaag onder plat.

Het toegepaste bouwmateriaal is eerste soort hardgebakken baanringovensteen, metselwerk in kettingverband. Terugliggende voegen.

Plint in een donkerder tint baksteen. Dorpels, neuten en traptreden van Belgisch graniet; traceringen en kanten vensterramen, sluitstenen, kruisen en wijzerplaten van mergel; priesterkoor van gepolijst graniet. Smeedijzeren hang- en sluitwerk.

De kruisarmen en de zijbeuken zijn voorzien van keperboogvormige glas-in-lood vensters met mergeltraceringen alsmede van kleine driehoekige glas-in-lood vensters. Rechthoekige houten deuren onder betonluifels. Toegangstrappen.

Het perceel wordt deels omgeven door een bakstenen muur met hierop een smeedijzeren hekwerk.

Klokkenstoel met klok van onbekende gieter, diam. 90 cm.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de wit gepleisterde gewelven met filibertspanten; de authentieke houten kerkbanken en twee biechtstoelen; de gebrandschilderde ramen van glazenier Tielens in absis, kruisarmen, middenschip en achter het orgel; op de balustrade van het oxaal een muurschildering uit 1933 van Tielens met voorstelling van de H.Servatius in het Limburgse land; priesterkoor met altaar; doopvont in hardsteen met vierzijdige ingezwenkte voet met afgeronde hoeken, balusterstam en ronde kuip met insnoering en geslagen geelkoperen deksel: XIX A; vijf kerkbanken in eikehout met liervormige wangen met rozetten en kleine voluut met kwasten, XIX A. Orgel en orgelkas zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg.

Waardering

De H. Servatiuskerk van Vaesrade is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het kerkgebouw bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere belang voor de regionale architectuurgeschiedenis, is van belang voor het oeuvre van architect N. Ramakers uit Sittard en is van belang vanwege de esthetische kwaliteiten van diens ontwerp en vanwege het materiaalgebruik. Het kerkgebouw is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en interieur en vanwege de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaServatiusstraat106361 JKNuth

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKerkKatholieke kerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
NUTHB1830

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekonbepaald
Expressionismeonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Religieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKruiskerk

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19291929exactvervaardiging