Valkenburgerweg 16, 6361 EC te Nuth

VILLA met GARAGE in een door het expressionisme beïnvloede stijl, 1932.

Gebouwd in opdracht van dhr. V. Koten, naar een ontwerp van architect Phil Donders te Geleen. Vrijstaand gesitueerd, in lengterichting in de lineaire bebouwingsstructuur van de Valkenburgerweg. Diverse vensters zijn vervangen door kozijnen zonder de oorspronkelijke roedeverdeling, maar met gekleurd glas-in-lood. De voordeurluifel wijkt in de huidige vorm af van het oorspronkelijke ontwerp. De aangebouwde veranda aan de achtergevel en de vernieuwde erfafscheiding zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving\t

Villa met souterrainverdieping, twee bouwlagen en een zolderverdieping op een in hoofdvorm L-vormige plattegrond, met enkele uitbouwen aan de oost- en westzijde. De villa wordt gedekt door een ten dele tot boven de eerste bouwlaag doorlopend schilddak met rode Hollandse pannen.

Nokschoorsteen, zich verjongende, hoogoplopende schoorsteen op het achterdakvlak, beiden met afdekking. Dakkapellen op de dakvlakken aan de voor-, achter- en oostzijde. Aan de oostzijde is tegen de hoek van achter- en oostgevel een garage van één bouwlaag onder plat gebouwd.

De villa heeft een donkerbruine bakstenen plint, een ten opzichte van de plint licht overkragende rode bakstenen optrek en geglazuurde keramische dorpelstenen. Tussen de vensters in de voorgevel gevelvelden in donkerbruine baksteen. Metselwerk in halfsteens verband.

Symmetrisch ingedeelde voorgevel met drie assen. Centraal in de eerste laag een rechthoekige houten paneeldeur, geplaatst onder een half tentdakje met leien, aan weerszijden rustend op twee gestileerde houten kolommen en een bakstenen basement. Boven de entree, in de tweede laag, een rechthoekig houten vensterkozijn met dubbele verticale indeling en gekleurd glas-in-lood. In de beide vensterassen aan weerszijden twee rechthoekige houten kruiskozijnen en twee rechthoekige, verticaal ingedeelde houten vensters. Gekleurd glas-in-lood.

Aan de westelijke zijgevel een uitgebouwde, ronde erker met balkon, waarin een reeks rechthoekige houten vensters met bovenlicht. Dit balkon is toegankelijk via een rechthoekige, dubbele houten deur met glaspanelen. Het erkerbalkon loopt over in een tot de gevelhoek doorlopende uitbouw met balkon, toegankelijk via een rechthoekige, dubbele houten deur met glaspanelen. In deze uitbouw is een rechthoekig houten kruiskozijn geplaatst.

De oostelijke zijgevel kenmerkt zich door een uitbouw met een tot boven de eerste bouwlaag doorlopende daklijn. In dit geveldeel bevindt zich een rechthoekig houten venster met dubbele verticale indeling en achtruits roedeverdeling per glaspaneel. Daarboven, in het dakschild, een dakkapel met verticaal ingedeeld rechthoekig houten kozijn en gekleurd glas-in-lood. In de oksel tussen oostelijke zijgevel en uitbouw een in het dak doorlopend bouwvolume onder insteekkap. In de eerste laag van dit volume een rechthoekige houten deur met traptreden onder een houten luifel, drieruits zijlicht. In de tweede laag een rechthoekig houten zesruits trappenhuisvenster met gekleurd glas-in-lood. Hoog onder het overstek van de insteekkap een reeks met vijf rechthoekige houten vensters, voorzien van gekleurd glas-in-lood. In de oostelijke zijgevel bevindt zich bovendien een rechthoekig, tweeruits zijlicht.

In de westelijke garagegevel een rechthoekige houten deur en een rechthoekig, verticaal ingedeeld houten vensterkozijn. In de oksel van achtergevel en oostelijke uitbouw bevindt zich de van bescherming uitgesloten veranda. In de tweede bouwlaag van de achtergevel bevinden zich twee vensterkozijnen met rolluiken.

De garage aan de oostzijde heeft een vernieuwde, rechthoekige dubbele houten poort. In de oostelijke garagegevel een reeks van drie rechthoekige houten vensters met kleine roedeverdeling.

Waardering

De villa is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de met het materiaalgebruik samenhangende kleurstelling. Het pand is vanwege de situering verbonden met de bebouwingsontwikkeling van Nuth in de eerste helft van de twintigste eeuw en van belang voor het aanzien van deze plaats. Het pand beschikt over een redelijk tot hoge mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien beschikt pand in regionaal opzicht over een redelijke mate van architectuurhistorische zeldzaamheid.