Wijnandsrade C 1258
Oudenboschstraat 39, 6363 BV te Wijnandsrade

Vrijstaande HOEVE, 1865, in traditionale stijl.

Omschrijving\t

De hoeve is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband. Zwart geteerde plint. Hardstenen dorpels, lateien en deuromlijsting.

Smeedankers. De vensters van de tweede bouwlaag hebben een geboogde strek. Decoratief metselwerk onder de dakrand. Zadel- en schilddaken met Romaanse pannen.

De hoeve heeft een asymmetrisch ingedeelde straatgevel met vijf vensterassen. Het woonhuisdeel neemt vier assen in beslag. Hierin een rechthoekige houten deur met bovenlicht en rechthoekige houten T-vensters. De straatgevel wordt beëindigd door een korfboogvormige, dubbele houten inrijpoort. Boven de strek van deze poort een mergel gevelsteen met jaartalaanduiding 1865.

Waardering

De hoeve is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een regionale, 19e eeuwse sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de voor het zuiden van Limburg traditionele bouwtrant en de esthetische kwaliteiten van het geheel. De hoeve is van bijzondere betekenis vanwege de situering, die is verbonden met de ontwikkeling van het dorp Wijnandsrade en is van belang voor het aanzien van die plaats. Het pand beschikt over een aanzienlijke mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de dorpse omgeving.

Bovendien beschikt de hoeve in regionaal opzicht sprake over een redelijke architectuurhistorische en typologische zeldzaamheidswaarde.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Westfriese type

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Gesloten hoeve