Actualiteit gegevens: 28-05-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
507215
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Vredeskapel
Complexnummer: 
507213 - Proosdijpark
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 maart 1997
Kadaster deel/nr: 
82833/46
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Meerssen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Meerssen
X-Y coördinaat: 
180854 - 321552

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In een traditionele bouwstijl in 1941 naar een ontwerp van architect Joseph Cuypers gebouwde VREDESKAPEL, te midden van een viertal beelden voorstellende van links naar rechts Maria als troosteres van de bedroefden, koningin van de engelen, koningin van de maagden en hulp van de Christenen, ontworpen door kunstenaar Charles Eyck en uitgevoerd door beeldhouwer Giel Lahaye uit Meerssen. De kapel is gesitueerd in de onmiddellijke nabijheid van het klooster van de Congregatie van de Kleine Zusters van de Heilige Josef en tegenover de rijksbeschermde basiliek van Meerssen. Met de bouw van deze kapel werd een belofte ingelost dat indien tijdens de mobilisatie voor de Tweede Wereldoorlog in Meerssen geen slachtoffers zouden vallen, een kapel ter ere van Maria gebouwd zou worden.

Omschrijving

De Vredeskapel heeft een zeshoekige plattegrond, telt een bouwlaag en heeft een tentdak met shingles. De kapel is gebouwd in mergel en natuursteen. Bidkapel ter ere van de H. Maria. Plint en entree-omlijsting zijn uitgevoerd in een afwijkende soort natuursteen, evenals de sokkels van de vier beelden van Charles Eyck en Giel Lahaye aan weerszijden van de kapel. Spitsboogvormige entree, afgesloten door een smeedijzeren hek. Ronde glas-in-lood vensters beschermd door smeedijzeren hekken. Boven de entree zijn een palmtak en een staf afgebeeld met de tekst "Koningin des vredes". Aan de linker- en rechterzijgevel van de kapel uitbouwen in de vorm van een muur. Muurgedeelte rechterzijde met rondboogvormig poortje met smeedijzeren hek. Deze muurgedeelten eveneens in natuursteen. Onder de kapel een opslagruimte met toegang aan de achterzijde in de kloostertuin.

Waardering

De Vredeskapel ter ere van de H. Maria is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en een typologische ontwikkeling. De kapel bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Joseph Cuypers, en kunstenaar Charles Eyck, en vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Ensemblewaarde ontleent de kapel aan de situering aan de rand van het park van de voormalige proosdij in de onmiddellijke nabijheid van het klooster en de monumentale basiliek. De kapel is ten slotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMarkt256231 LRBijMeerssen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKapel (F)Bidkapel

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MeerssenD1171

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19411941exactvervaardiging