507216 - Pastorie en H. Hartbeeld Bunde
Bij Patronaatstraat 1, 6241 CP te Bunde

Inleiding

In een traditioneel-ambachtelijke stijl rond 1896 gebouwde vrijstaande PASTORIE. De voormalige pastorie is in een grote tuin gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de R.K. kerk van Bunde. Deze kerk geniet reeds rijksbescherming. Pastorie en pastorietuin worden omgeven door een bakstenen muur, deze wordt eveneens voorgedragen voor rijksbescherming.

De bijbouw bij de voormalige pastorie is uitgesloten van bescherming. Aan de achtergevel van de pastorie een aanbouw van een garage die eveneens van bescherming is uitgesloten.

Omschrijving

De pastorie heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met tuiles du Nord pannen. Drie dakkapellen. Plint frontgevel gecementeerd. Randen frontgevel springen iets vooruit. Het pand is opgetrokken in baksteen. Gele baksteen is gebruikt in de horizontale banden en sluitstenen.

Segmentboogvormige houten T-vensters, rechthoekige houten deur met segmentboogvormig bovenlicht. In de achtergevel een rond venster met grijs en blauw gekleurd glas. De vensters hebben decoratieve natuurstenen consoles. De windveer is bekleed met leien. In de rechtergevel een venster van recentere datum.

De indeling en het interieur van de voormalige pastorie zijn nog grotendeels authentiek. Van dit INTERIEUR zijn onder meer van belang: de gang met een vloer met tegels in witte marmer en zwarte Naamse steen. Houten paneeldeuren met houten omlijstingen. Plafond met decoratief stucwerk. Authentieke houten trap, met de eerste trede in Naamse steen, doorlopend tot de zolderverdieping. Twee kamers aan de linkerzijde van de gang met plafonds met decoratief stucwerk; met haardpartij en vensterbanken in resp. rode en zwarte marmer; kamers gescheiden door authentieke houten schuifdeuren.

Authentieke wijnkelder met plavuizenvloer.

Waardering

Deze voormalige pastorie is cultuurhistorisch van belang als een bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent deze voormalige pastorie aan de situering en de bijzondere betekenis voor het aanzien van de plaats Bunde. Het pand is tenslotte van algemeen belang op grond van de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur en de zeldzaamheid.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)