Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507224
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82832/7
Kadastrale aanduiding
Meerssen E 516
Bij Bunderstraat 156, 6231 EM te Meerssen

Omschrijving

Inleiding

BIDKAPEL opgericht ter ere van de Heilige Joseph en gebouwd omstreeks 1930 naar ontwerp van August Hoen uit Meerssen in een naar de Neo-Gotiek verwijzende vormentaal.

De kapel is markant gesitueerd op een driehoekig terrein op de kruising van de Bunderstraat, de Hoogveldstraat en de St. Josephstraat in de onmiddellijke nabijheid van een kleine woninggroep uit 1920.

Omschrijving

Verdiepingsloze bidkapel op rechthoekige plattegrond, geheel opgetrokken uit mergelsteen en gedekt door een op trompen rustend tongewelf onder met leien belegd zadeldak. Het spitsboogvormige portaal met archivolten wordt geflankeerd door twee overhoeks geplaatste bewerkte steunberen met pinakels; wimberg met vierpas en twee visblazen; drie treden tellende mergelstenen stoep.

In het INTERIEUR van belang een mergelstenen altaartafel met opschrift H. Joseph B.V.O.

Waardering

Deze bidkapel ter ere van de H. Sint Joseph is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling; van streekgebonden architectuurhistorische waarde wegens de plaats die het gebouw inneemt binnen het oeuvre van August Hoen alsook wegens het streekgebonden materiaalgebruik; van stedebouwkundig belang wegens de bijzondere situering op een snijpunt van wegen. Voorts is sprake van een hoge mate van gaafheid van exterieur en interieur als ook van regionale zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Bidkapel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1930
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hoen, A. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur