Meerssen D 1232
Kuileneindestraat 6, 6231 KG te Meerssen

Inleiding

Met elementen van het Eclecticisme rond 1905 gebouwde voormalige burgemeesterswoning genaamd "Zuiderhof". Het HERENHUIS ligt in de oostelijke rij aaneengesloten bebouwing van de Kuileneindestraat. Aan de rechterzijgevel is in 1934 een aanbouw in een bouwlaag en met plat dak gerealiseerd. Deze aanbouw is ca. 1985 uitgebreidt met een keuken. Aan de linkerzijgevel bevindt zich een aanbouw van een garage. Beide aanbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

De erker in de eerste bouwlaag frontgevel is het restant van een grotere aanbouw.

Omschrijving

Het herenhuis heeft een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een dak met plat en vier dakschilden gedekt met losanges. Opmerkelijke dakconstructie, deels authentiek. Het pand is opgetrokken in baksteen, deels voorzien van pleisterwerk en stucwerk. De voorgevel is een lijstgevel van drie assen, ingedeeld door pilasters. De middelste as is een verdieping hoger opgetrokken en wordt bekroond door een driehoekig fronton met piron. Houten segmentboogvormige vensters en deur. In de erker, eerste bouwlaag linkerzijde frontgevel, rechthoekige houten vensters van recentere datum. In de achtergevel, de zuidgevel, een rondboogvormig houten venster en deur van recentere datum. De pilasters, de over de T-vensters omgezette profiellijsten, banden, plint en het fries van het onderbroken hoofdgestel zijn uitgevoerd in pleister. De topornamenten in de vensters en de consoles onder goot zijn van terra cotta. De vensters van de verdieping aan de voor- en achterzijde hebben, niet authentieke gietijzeren hekjes. De indeling van het herenhuis Zuiderhof werd in de jaren dertig ingrijpend gewijzigd.

Waardering

Het herenhuis Zuiderhof heeft als voormalige burgemeesterswoning cultuurhistorische waarde. Het pand bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp en de bijzondere ornamentiek. Het object is tenslotte van algemeen belang op grond van de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Ambtswoning vml. burgemeesterswoning