Grafkapel Habets
507235 - Graven Couberg Kerkhof

Valkenburg aan de Geul
Valkenburg

Inleiding:

In Neo-Gothische stijl in 1892 naar een ontwerp van Dr. P.J.H. Cuypers in opdracht van de familie H. Habets-Willems gebouwde GRAFKAPEL.

De grafkapel bevindt zich op het kerkhof tegen de helling van Cauberg, in de onmiddellijke nabijheid van de gravenwand op dit kerkhof, en is iets verhoogd gelegen. De ingangspartij tot de grafkelder onder de kapel bevindt zich in het rechter gedeelte van de gravenwand.

Omschrijving:

De vrijstaande achtzijdige grafkapel telt een bouwlaag en wordt afgedekt met zadeldakjes met leien in Maasdekking en bekroont met een lantaarn met een spits dakje. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel. Smalle spitsboogvormige glas-in-lood vensters, rechthoekige toegang met decoratieve afwerking aan de bovenzijde.

Frontgevel met deur in een klein portiek met hierboven een spitsboogvormige nis. Geveldelen uitlopend in topgeveltjes met hierin een driepasdecoratie en zinken waterspuwers.

Rond de grafkapel bevindt zich een smeedijzeren hekwerk met toegangspoortje, op een gecementeerd bakstenen muurtje.

De ingangspartij tot de grafkelder onder de kapel is vastgebouwd aan de gravenwand en bestaat uit een geveldeel in mergel uitlopend in een frontonachtige topgevel met hierin een vierpasnis met hierin het jaartal 1892. Hieronder in een omlijsting de tekst Familiegraf H. Habets Willems. De toegang wordt afgesloten met een smeedijzeren hekwerk. De bovenzijde van de toegang heeft een identieke afwerking als de toegang tot de grafkapel.

Waardering:

De grafkapel is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De grafkapel bezit architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

Ensemblewaarde ontleent de grafkapel aan de situering op het kerkhof tegen de helling van de Cauberg en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van Valkenburg aan de Geul. De grafkapel is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

JaCauberg256301 BTBijValkenburg

Jaoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenGrafkapel(H)Katholieke begraafplaats

Valkenburg LimburgB2664

Uitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenFamiliegraf