Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507259
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82835/189
Kadastrale aanduiding
Houthem C 1643
Koningswinkelstraat 1, 6301 WH te Valkenburg

Omschrijving

Inleiding

In een traditionele bouwstijl met Neo-Romaanse elementen in 1931 naar een ontwerp van architect Alfons Boosten uit Maastricht in opdracht van de Sint Josef parochie gebouwde KATHOLIEKE KERK.

De kerk is halfvrijstaand gesitueerd op de hoek van de Koningswinkelstraat en Broekhem.

Omschrijving:

Het kerkgebouw heeft een in de lengterichting geplaatste kruisvormige plattegrond en wordt afgedekt met zadeldaken met leien. De toren heeft een naaldspits gedekt met leien.

Kerkgebouw opgetrokken in een sobere bouwstijl. Het gebouw bestaat uit twee haaks op elkaar staande vleugels met een in de oksel geplaatste toren. Rondboogvormige glas-in-lood vensters en houten deuren. Kleine rechthoekige glas-in-lood venstertjes. Het koorgedeelte is afgerond en heeft rondom een lage uitbouw met plat dak. Diverse steunbeerachtige geveldelen. De massieve toren heeft een ingesnoerd dak.

De entree bevindt zich in een portaal met zadeldak gedekt met leien. In de linkerkruisarm een rondboogvormige houten deur. Hierboven drie hoge glas-in-lood vensters.

Van het INTERIEUR is onder meer van belang: glas-in-lood vensters van Henri Jonas, Charles Eyck en Henri Schoonbrood; plafondschilderingen van Eugène Laudy (zijn eerste schilderingen) ; houten beelden van Jean Weerts en Charles Vos.

Authentieke tegelvloeren, banken en biechtstoelen.

Waardering:

De H. Josefkerk van Broekhem is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. Het kerkgebouw bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur; voor het oeuvre van architect Alfons Boosten ; de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het gebruik van mergel als bouwmateriaal. Het kerkgebouw is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1930
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kruiskerk

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Boosten, A.J.N. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur