Valkenburg Limburg A 836
Lindenlaan 7, 6301 HA te Valkenburg

Met elementen van het Neo-Classicisme omstreeks 1880 gebouwd HERENHUIS.

Het herenhuis is gesitueerd in de gesloten straatwand van de Lindenlaan in het centrum van Valkenburg aan de Geul. De aanbouwen aan de achtergevel zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving:

Het herenhuis heeft een rechthoekige plattegrond telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met pannen.

Het toegepaste bouwmateriaal is mergel en hardsteen. Rechthoekige houten deur en vensters met bovenlicht.

Symmetrische indeling frontgevel. Raam- en deuromlijstingen in mergel met classicistische motieven. Hardstenen raamdorpels. Stucdecoratie met schelpmotief boven de deur. Decoratieve stucomlijstingen rond de vensters.

Indeling INTERIEUR redelijk intact, overigens niet beschermenswaardig.

Waardering:

Het herenhuis Lindenlaan 7 is van architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, de toepassing van mergel als bouwmateriaal en de ornamentiek.

Ensemblewaarde ontleent het herenhuis aan de situering in het centrum van Valkenburg aan de Geul. Daarmee is dit herenhuis van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de gemeente. Het herenhuis is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid.