Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
507266
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Villa Alpha
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
29 mei 1997
Kadaster deel/nr: 
10444/33
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Valkenburg aan de Geul
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Valkenburg
X-Y coördinaat: 
186095 - 319416

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In Neo-Classicisme in 1882 in opdracht van dhr. Kreijten gebouwde VILLA, genaamd Villa Alpha. De villa is gesitueerd aan de Plenkertstraat aan de rand van de bebouwing van Valkenburg aan de Geul bij de berghelling.

Omschrijving

De villa heeft een in de dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en een souterrainverdieping, en wordt afgedekt met een schilddak met tuiles du Nord pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel.

Symmetrische indeling frontgevel. In de eerste bouwlaag rechthoekige houten vensters met bovenlichten. In de tweede bouwlaag en topgevel rechthoekige houten vensters met rondboogvormige bovenlichten. Deels met glas-in-lood bovenlichten.

Frontgevel met rechthoekige houten deur met segmentboogvormig bovenlicht. Deur met decoratief gietijzeren rooster. Middendeel frontgevel iets vooruitspringend en uitlopend in een rijk gedecoreerde topgevelachtige dakkapel. Aan bovenzijde dakkapel jaartalaanduiding.

Rijk gedecoreerde kroonlijst. Hoeken gevormd door halfpilasters met kapitelen. Deur met tweezijdig oplopende trap met smeedijzeren leuning.

Aan de rechterzijgevel een houten veranda met plat zinken dak, deels met decoratief zadeldakje, en met vensters met bovenlichten in glas-in-lood. De in zeer slechte staat verkerende veranda rust op gietijzeren kolommen. De veranda heeft een toegangstrap met gietijzeren leuningen.

Aan de achtergevel een uitbouw in twee bouwlagen met souterrainverdieping en schilddak en met aan weerszijden een verbreding tot aan de tweede bouwlaag. In overig deel van de achtergevel in de tweede bouwlaag twee blinde vensters.

In de linkerzijgevel twee blinde vensters.

De indeling van het interieur is nog grotendeels intact.

Van het INTERIEUR is onder meer van belang: gang met vloertegels in Naamse steen en in marmer voorzien van een stermotief. Gangdeur met glas-in-lood bovenlicht. Diverse kamers met plafonds met decoratief stucwerk.

Bijbouw van een voormalig koetshuis. Het voormalig koetshuis heeft een in lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een zadeldak met plat en met tuiles du Nord pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel. Deur, vensters en dakvensters van recentere datum. Frontgevel bekroond met een balustrade in mergel. Plint rechterzijgevel gecementeerd.

Waardering

De villa Alpha bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de toepassing van mergel als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent de villa Alpha aan de situering aan de Plenkertstraat en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. De villa Alpha is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, de combinatie met het naastgelegen voormalig koetshuis en de architectuurhistorische en typologische gaafheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaPlenkertstraat436301 GLValkenburg
NeePlenkertstraat416301 GLValkenburg

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Valkenburg LimburgB2835
Valkenburg LimburgB2834

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Kreijten ; Limburgopdrachtgever