Valkenburg Limburg B 2413
Valkenburg Limburg B 2818
Plenkertstraat 45, 6301 GL te Valkenburg

Inleiding

Met elementen van Eclecticisme in 1891 gebouwd PROTESTANTS KERKJE. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect Dr. P.J.H. Cuypers.

Het kerkje is vrijstaand gesitueerd aan de Plenkertsstraat aan de rand van de bebouwing van Valkenburg aan de Geul bij de berghelling.

Het interieur is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving:

Het kerkje heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een schilddak met leien in Maasdekking. De in de frontgevel geplaatste toren heeft een spits dak met leien in Maasdekking en bekroond met een weerhaan.

Vrijstaand eenbeukig kerkje met koor. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en mergel. Rondboogvormige vensters met mergel tracering en rozetten. Galmgaten van de toren met rondboogvormige houten Louvreluiken.

Frontgevel met rechthoekige houten deur. Geaccentueerde ingangspartij uitlopend in toren.

Decoraties en raampartijen in mergel. Steunberen. Koorgedeelte met lager zadeldak.

Bijzonderheden: rechtsachter het kerkje bevindt zich een transformatorhuisje in een aan het kerkje aangepaste stijl met o.a. een zadeldak met leien; rechthoekige houten luiken met decoratief houtsnijwerk en decoratief metselwerk in de topgevel frontgevel.

In de mergelwand aan de achterzijde van het kerkje bevindt zich de grafkelder van de familie Loisel: de toegang wordt geflankeerd door twee pilasters in mergel en bekroond met een fronton en een siervaas eveneens in mergel.

Waardering:

Het protestants kerkje is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. Het kerkje bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur; wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek.

Ensemblewaarde ontleent het kerkje aan de situering en daarmee van betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. Het kerkje is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Protestantse kerk Huidige bestemming is restaurant

Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Zaalkerk

Cuypers, dr. P.J.H. ; Limburg