Houthem A 3365
Houthem A 2922
Vroenhof 18 A, 6301 KG te Valkenburg
Vroenhof 20, 6301 KG te Valkenburg

In Neo-Classicisme in 1881 gebouwde ONDERWIJZERSWONING en SCHOOLGEBOUW.

Door een aanbouw aan de achtergevel is de woning verbonden met het voormalige schoolgebouw. Het geheel heeft een T-vormige plattegrond.

De aanbouw in de tweede bouwlaag van de achtergevel van het woonhuis, en de aanbouwen aan de frontgevel en rechterzijgevel van het voormalige schoolgebouw zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving:

De ONDERWIJZERSWONING heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een schilddak met pannen en met twee nokpionnen.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen. Symmetrische indeling frontgevel. Plint gecementeerd. Indeling frontgevel d.m.v. vier gestucte pilasters. Rechthoekige houten vensters en deur met segmentboogvormige bovenlichten. Rijk gedecoreerde kroonlijst met jaartalaanduiding. Neo-classicistische decoraties rond de vensters en deur in de frontgevel. In linkerzijgevel ongestucte baksteen pilasters.

In de achtergevel een rond venster met hierin gekleurd glas.

In de achtergevel in de 2e bouwlaag een aanbouw op een stalen ondersteuning. Aan de achtergevel in de eerste bouwlaag een lage aanbouw met lessenaarsdak, deze vormt de verbinding met het vroegere schoolgebouw.

Indeling interieur redelijk intact, overigens niet beschermenswaardig

Het voormalig SCHOOLGEBOUW is haaks op de onderwijzerswoning geplaatst, heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak. De tweede bouwlaag is mogelijk van iets recentere datum. Aan de rechterzijgevel een uitbouw in twee bouwlagen met een lager zadeldak. Rechthoekige vensters met aluminium kozijnen met bovenlichten. Vrijwel symmetrische indeling frontgevel. Middendeel frontgevel uitlopend in een frontonachtige topgevel. In de achtergevel een zestal segmentboogvormige venters. Aan rechterdeel frontgevel en rechterzijgevel diverse naoorlogse aanbouwen.

Interieur gewijzigd en niet beschermenswaardig.

Waardering:

De vroegere onderwijzerswoning met schoolgebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling. De vroegere onderwijzerswoning met schoolgebouw bezit architectuurhistorische waarde vanwege het belang van het object voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontlenen de onderwijzerswoning en het schoolgebouw aan de situering midden in de kern Houthem, langs de doorgaande weg naar Valkenburg aan de Geul. De combinatie van onderwijzerswoning en schoolgebouw is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school Schoolgebouw en onderwijzerswoning

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Dorpsschool