Dorpsstraat 5, 8437 PA te Zorgvlied

Inleiding

NH-kapel gebouwd in 1904 en behorend tot het type veldkapel. In de kapel staat een van rijkswege beschermd kabinetorgel. De kapel is rond 1970 verlengd waarbij de voorgevel naar voren is verplaatst. De bescherming heeft betrekking op de hoofdvorm van de kapel (waarbij de verlenging een ondersteunende waarde heeft) en delen van het interieur.

Omschrijving

Kapel opgezet als zaalkerkje met halfsteens muur bekleed met verticale kraalschroten en gedekt door een zadeldak met achterschild voorzien van geglazuurde muldenpan, eenvoudige zinken mastgoten. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met dubbel openslaande deur met siergeheng en naald; rondboog bovenlicht. Eenvoudige deuromlijsting met een op klossen geplaatst fronton waarop houten sierelementen (zon). Aan weerskanten een drielichtsvenster met driepasmotief. Topgevel met dito venster, houten bloklijst onder windveer; dakruiter. Oostelijke zijgevel met drie oorspronkelijke en twee toegevoegde vensters alle voorzien van negenruits ramen, een kalf en een halfrond drieruits bovenlicht (een vierde oorspronkelijk venster is vervangen door een nooduitgang. De westelijke zijgevel bevat vier oorspronkelijke en een toegevoegd venster (als in oostgevel) alsmede een klein wc-raam. Zuidgevel is blind en heeft een gietijzeren vergaarbak en hemelwaterafvoer. Klokkenstoel met klok van een anonieme gieter, 1765, diam. 31 cm.

INTERIEUR: Van belang is de spantconstructie bestaande uit van snijwerk voorziene stijlen, liggers en korbelen. Houten plafond waarin enkele decoratieve plafondroosters. De verhoogde liturgieruimte met houten borstwering en een eenvoudig op de grond geplaatst spreekgestoelte. Eenklaviersorgel, in 1785 gemaakt door J.S. Strumphler. Omstreeks 1969 gerestaureerd door de Gebr. Reil te Heerde.

Waardering

Kapel van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege het type, het materiaalgebruik en de vormgeving. Mede van belang vanwege het reeds beschermde orgel. De kapel heeft uniciteitswaarde.

Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Kapel(F1)

Religieuze gebouwen Kapel (F) Veldkapel