Hoofdstraat 34, 7981 AA te Diever

Inleiding

Boerderij gebouwd rond 1890-1900 van het hallehuistype met dwarsdeel en opgebouwd in een ambachtelijk-traditionele stijl die kenmerkend is voor het grensgebied met Friesland. De boerderij met een klinkerbestrating, ligt aan de Hoofdstraat tegenover een driesprong. De bescherming heeft betrekking op het exterieur.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken en gedekt door een schilddak met twee schoorstenen; woonhuis met geglazuurde hollandse pan; schuur met ongeglazuurde hollandse pan. De bijna symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft centraal een deur (jaren dertig) met bovenlicht waarin een gietijzeren sierelement (friese koe en plantenmotieef). Aan weerskanten twee licht getoogde schuiframen. Geprofileerde gootlijst. Houten dakkapel voorzien van vensteromlijsting, houten fronton en geschulpte windveer met makelaar. De zijgevels hebben onder meer vergelijkbare vensters en zijn verder voorzien van staafankers en gietijzeren goot (zuidzijde niet). Noordelijke zijgevel met keldervenster voorzien van diefijzers. De schuur, waarin anker- en dekbalkgebinten, heeft een gepleisterde plint. De noordelijke zijgevel is voorzien van een inspringende baanderdeur, halfronde gietijzeren stalvensters, mestdeuren en een wagendeur. De achtergevel is vrijwel symmetrisch ingedeelde met drie halfronde gietijzeren stalvensters en twee mestdeuren. De zuidelijke zijgevel heeft onder meer enkele halfronde gietijzeren stalvensters en mestdeuren.

Waardering

Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege het type, de streekeigen bouwwijze en vanwege de beeldbepalende ligging aan de Hoofdstraat en tegenover een driesprong.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelboerderij