507283 - Kolderveense Bovenboer 36
Nijeveen F 162
Kolderveense Bovenboer 36, 7948 LW te Nijeveen

Inleiding

Boerderij gebouwd rond 1920-1930 in een streek gebonden ambachtelijk-traditionele stijl en behorend tot de hallehuisgroep. Vanwege de oplopende nok ook aangeduid als kameelrug type.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit woonhuis en bedrijfsgedeelte. Het woonhuis met lagere noklijn en gedekt door een afgewolfd pannendak (muldenpan). Voorgevel met centraal een paneeldeur met bovenlicht onder een ontlastingsboog; sierelement in boogveld. Aan weerskanten twee T-vensters met dito ontlastingsboog. Zoldervensters waarvan de middelste gekoppeld. Geprofileerde gootlijst. De linker gevel met keldervenster voorzien van diefijzers; een T-venster en een later ingebracht keukenraam. Rechterzijgevel met onder meer een keldervenster voorzien van diefijzers en een T-venster. Aan beide zijden heeft het pand een verbreding naar achteren toe; de noklijn van het rietdak loopt op van woonhuis naar bedrijfsgedeelte. Linkergevel met onder meer een baander met een rechtsgelegen loopdeur met (niet oorspronkelijk) bovenlicht; zijgevel met mestdeuren en getoogde stalvensters; op de achterhoek een tweede inspringende baander.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere streekgebonden typologie en vormgeving. Belangrijk voor de herkenbaarheid van de streek en zo langzamerhand zeldzaam.

Kameelrugtype