Nijeveen H 501
Dorpsstraat 127, 7948 BN te Nijeveen

Inleiding

Boerderij gebouwd rond 1910 in een ambachtelijk traditionele stijl volgens het hallehuis-type met een voorgeplaatst dwarshuis.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken en bestaande uit een voorgeplaatst dwarshuis en een bedrijfsgedeelte. Het dwarshuis wordt gedekt door een schilddak belegd met pannen; twee nokhoekschoorstenen. Gevelopbouw met plint aan de voorzijde, bakstenen opbouw met speklagen en rechtgesloten vensters onder een ontlastingsboog met aanzet- en sluitstenen; kroonlijst met bewerkte klossen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een uitspringende middenpartij voorzien van een rondboog portaal; paneeldeur met sierhekjes en rondboog bovenlicht. Boven het portaal een tegeltableau met onder meer koe-figuren; gemetseld dakkapel met openslaande vensters voorzien van bovenlicht; sober fronton. De linker zijgevel heeft een venster als in voorgevel; een dicht gemetsel vensterveld en een later ingebracht venster. Rechterzijgevel met keldervenster; venster als in voorgevel met persiennes.

Het met riet gedekt achterhuis heeft aan de rechterkant een recht gesloten venster; een brede baander met een naastliggende loopdeur met bovenlicht; sprong met een getoogd gietijzeren venster; gegolfde windveer; lage zijgevel met afwisselend patroon van mestdeuren en getoogde gietijzeren stalvensters. Rechts een twee inspringende baander met loopdeur. Achtergevel met afwisselend patroon van mestdeuren en getoogde gietijzeren stalvensters en rechts een wagendeur. De linkerzijgevel heeft in de sprong een zesruits schuifvenster onder rollaag, de lage zijgevel is eveneens voorzien van mestdeuren en getoogde gietijzeren stalvensters.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang als representant van de typologische ontwikkeling met dwarshuis alsmede vanwege de vormgeving. Grotendeels gaaf.