Nijeveen F 487
Kolderveen 64, 7948 NK te Nijeveen

Inleiding

Boerderij gebouwd rond 1870 in een ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuis type met twee zijbaanders. Als bijzonderheid is op te merken dat het woonhuisgedeelte zonder kelder sterk is verzakt; daardoor is de voordeur opvallend scheef gaan staan. Een dergelijke verzakking komt vaker voor in de streekdorpen van zuidwest Drenthe.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit een in baksteen opgetrokken woonhuis met bedrijfsgedeelte onder een afgewolfd rietdak; nokhoekschoorsteen. Het woonhuis heeft een asymmetrische voorgevel voorzien van vlechting en staafankers. Hardstenen stoep naar de sterk verzakte opgeklampte deur met bovenlicht. Links twee en recht een licht getoogd schuifvenster. Verdieping met rechtgesloten zoldervenster. De linkerzijgevel deels gewijzigd door later ingebrachte vensters. De rechterzijgevel met een keldervenster voorzien van diefijzers en onder meer een rechtgesloten venster alsmede een later ingebracht venster. In het vlak van de gevel ligt de eerste baander met een overhoeks geplaatst vierruits venster; sprong met twee kleine vensters, zijgevel met mestdeuren en rechtgesloten zesruits stalvensters; tweede inspringende baander. De achtergevel is van recentere datum. De linkerzijgevel heeft in de sprong een loopdeur waarboven een vierruits venster; de lage zijgevel heeft een sterk afwisselend patroon van mestdeuren en halfronde gietijzeren stalvenster binnen een geel gemetselde rollaag; op de achterhoek een wagendeur.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege het type, de bouwgeschiedenis, het ontwerp en het materiaalgebruik. Tevens draagt de boerderij vanwege de kenmerkende verzakking bij aan de herkenbaarheid van de streek; dergelijke verzakkingen getuigen van een bepaalde funderingsmethode en een bepaalde bodemgesteldheid.