507290 - Hollandscheveldse Opgaande 6
Hoogeveen D 4852
Hollandscheveldse Opg 6, 7913 VD te Hollandscheveld

Inleiding

Boerderij rond 1830 gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl. De boerderij is van een voor Drenthe afwijkend type, waarbij de oriëntatie van het bedrijfs- en woongedeelte in dezelfde gevel liggen (N). De bescherming richt zich op de hoofdvorm; het interieur is onbekend.

Omschrijving

Boerderij opgetrokken vanuit een langgerekte plattegrond onder rietgedekt (deels vervangen door golfplaat) schilddak met vorstpannen en doorgetrokken dakvlak aan de achterzijde waarop Hollandse pannen liggen. Op de nok een gemetselde schoorsteen.

In baksteen opgetrokken gevels, deels op een gepleisterde plint. Voorgevel (N) met staafankers; een houten opgeklampte deur onder meeruits bovenlicht met luikje, drieruits schuifvenster met meerruits bovenlicht en luiken; een getoogd meerruitsvenster en houten deur met vierruits bovenlicht; een inrijdeur met meerruits bovenlicht. Alle gevelopeningen onder rollaag.

In de deels gepotdekselde korte oostgevel een houten deur. In de achtergevel staldeuren en halfronde ijzeren stalvensters met radiale roedenverdeling; in het woongedeelte getoogde meerruitsvensters met gemetselde lekdorpels. De gepleisterde westgevel is nagenoeg blind.

Waardering

Boerderij van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de bijzondere typologie, de karakteristieke bouwstijl, als hoofdonderdeel van het complex en de beeldbepalende situering aan de vroegere vaart.