Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
507294
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 september 1997
Kadaster deel/nr: 
82855/87
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hoogeveen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Noordscheschut
X-Y coördinaat: 
232670 - 527151

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Vrijstaand woonhuis in opdracht van een veenheer in 1868 gebouwd, getuige de gevelsteen met opschrift: de eerste steen gelegd 16 april 1868 door J.C. Rahder. Het pand met ruime tuin rondom, waarin o.a. een monumentale kastanje en smeedijzeren toegangshek, ligt aan het -niet gedempte- kanaal in het veenkoloniale dorp Noordscheschut. De bescherming richt zich op het ex- en delen van het interieur.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken pand van één bouwlaag onder schilddak met Hollandse pannen; op de nokhoeken twee schoorstenen. Aan de achterzijde een bouwdeel over de gehele breedte onder zadeldak met een aan het schilddak evenwijdige noklijn; windveren en makelaars.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (Z) wordt afgesloten door een brede geprofileerde daklijst. Centrale entree tussen houten lisenen met hardstenen stoep en deur onder bovenlicht met levensboom en houten decoratieve zon. Ter weerszijden twee vierruitsvensters met tweeruits bovenlicht onder strek. Gedenksteen tussen de twee rechtse vensters. Centraal in het dakvlak een brede gemetselde dakkapel met twee vierruitsvensters.

Zuidgevel met houten serre op bakstenen basis onder lessenaarsdak en grote vensters met aan boven- en onderzijde vensterstroken met matglas. Boven de serre een houten dakkapel met fronton, lisenen en samengesteld venster. In de aanbouw onder zadeldak een tweede entree; in de geveltoppen aan oost- en westzijde een roosvenster. In de westgevel bovendien een vierruitsvenster met tweeruits bovenlicht, houten zonwering en een kelderraam. De achtergevel met een deur onder drieruits bovenlicht en hardstenen drietreeds stoep.

INTERIEUR

Het interieur is grotendeels in oorspronkelijke staat wat betreft indeling en detaillering; stucplafonds in de hal en de woonkamers, oorspronkelijke deuren, blinden en vensterbanken.

Waardering

Woonhuis van cultuur-, en architectuurhistorisch belang vanwege de herinnering aan de verveningsgeschiedenis, de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur; van stedebouwkundig belang vanwege de situering aan het kanaal in het bijzondere gebied Noordscheschut.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDrostenraai217914 RTKinholtNoordscheschut

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HoogeveenK5590

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.invloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18681868exactvervaardiging