Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
507295
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 september 1997
Kadaster deel/nr: 
82855/84
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hoogeveen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Elim
X-Y coördinaat: 
235731 - 522135

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Nederlands Hervormde kerk in 1916 gebouwd naar ontwerp van architect J. Beijlevelt uit Amsterdam. Een anonieme gever uit de omgeving van Soest heeft door een schenking de stichting van de kerk mogelijk gemaakt. Het veenkoloniale kanaaldorp, gelegen in één van de jongere ontginningsgebieden, is voortgekomen uit de oprichting van de Hervormde gemeente in 1915.

De kerk is gebouwd in een aan Berlage verwante baksteenarchitectuur. De kerk is gelegen op een plein, begrensd door een gemetseld muurtje met ezelsrug. De pastorie ten noordoosten van de kerk is tegelijk met de kerk ontworpen; deze is echter voor bescherming van ondergeschikt belang. Aan de achterzijde (NO) is een recente uitbreiding, die buiten bescherming valt.

Omschrijving

Zaalkerk van vijf traveeën met aan de voorzijde (W) een centraal geplaatst torenlichaam met de entree. In baksteen opgetrokken gevels met trasraam en een streks gemetselde laag ter hoogte van de plint, een rand siermetselwerk en vlechting langs de dakrand; topgevels met natuurstenen aanzetstenen en afdekplaten.

Het zich verjongend torenlichaam op vierkante basis gaat over in een achtzijdige toren met vier uurwerken; natuurstenen hoekelementen beaccentueren deze overgang. Achtzijdige met leien gedekte spits met weerhaan; in de toren verticale smalle vensters met gekleurd glas-in-lood. In de voet van de toren de rondboogentree met keperboogvormige omlijsting en hardstenen stoep. Ter weerszijden van de toren twee portalen onder lessenaarsdak. De traveeën in de zijgevels worden geleed door gemetselde lisenen waartussen steeds een drielichtsvenster met glas-in-lood (vernieuwd). Alle vensters met natuurstenen lateien en lekdorpels. Aan beide zijgevels ter hoogte van de vierde travee een portaal onder zadeldak met een rondboogentree.

Aan de achterzijde een lager bouwdeel (consistorie) onder afgewolfd zadeldak met verticale zesruitsvensters onder strek met natuurstenen aanzetstenen; in de oostgevel een deur.

INTERIEUR

Houten zichtbare kapconstructie (springwerk), grotendeels gepleisterde gevels (2/3e deel) met gemetselde lisenen en strekken; oorspronkelijk bankenplan en preekstoel. Consistorie met houten lambrizering en balkenplafond.

Waardering

Kerk van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de plaats die het inneemt in de geschiedenis van Elim, de bouwstijl, de hoge mate van gaafheid van ex- en interieur en de markante situering.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDorpsstraat237916 PAElim

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKerkNederlandse Hervormde Kerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HoogeveenM2584

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
RationalismeBerlagianismeonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Religieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelZaalkerk

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19161916exactvervaardiging