Hoogeveen O 9403
Bentinckslaan 78, 7902 GH te Hoogeveen

Inleiding

Gereformeerde kerk (tegenwoordig Vrijgemaakt) in 1933 gebouwd naar ontwerp van D. van Dijk in een stijl die neigt naar de Nieuwe Haagse School. In de hal een stichtingssteen met opschrift: 'De eerste steen gelegd op 5 januari 1933, Ds. J. Meyer, Ds. W. Faber'. De kerk ligt in een karakteristiek gebied met lintbebouwing uit de dertiger jaren. Rondom de kerk een tegelplein, aan de voorzijde begrensd door een gemetselde muur met ijzeren buizen; aan de zijkanten door een beukenhaag. Het orgel is nieuw en de tribune over de gehele gevelbreedte doorgetrokken. De bescherming richt zich op ex- en interieur, uitgezonderd de latere aanbouw aan de achterzijde.

Omschrijving

Kerk op kruisvormige plattegrond onder zadeldaken met zwarte Romaanse pannen; toren op noordoostelijke gevelhoek. Gevels opgetrokken in geelbruine baksteen op een trasraam in roodbruine steen, afgesloten met een rollaag; langs de dakrand een streks gemetselde rand. In de noordgevel bevindt zich de dubbele paneeldeur met ijzeren hang- en sluitwerk in een rondboogportiek met uitgemetselde boog. Erboven drie smalle verticale trapsgewijs geplaatste vensters en enkele kleine vensters. In de beide zijtopgevels van de kruisarmen vijf dito gerangschikte verticale vensters. Alle vensters met licht gekleurd glas-in-lood en gemetselde afzaten. Naast de beide kruisarmen, in de noordelijk oksels, een portaal met platte dakafsluiting, deur en twee kleine vensters. Vierzijdig torenlichaam met iets uitgemetselde en hoger opgetrokken hoekpartij met twee wijzerplaten; smalle boven elkaar geplaatste lichtopeningen, gemetselde galmgaten; gemetseld fries met rechthoekige spaarvelden en vierzijdige spits met leien en weerhaan.

INTERIEUR

Overkapping met spitsboogvormige houten spantconstructie; hellend grondvlak, oorspronkelijk bankenplan en preekstoel. Orgel en orgelkas zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg.

Waardering

Kerk van cultuur-, en architectuurhistorisch belang vanwege de aan de Nieuwe Haagse School verwante, voor de jaren '30 typerende bouwstijl en de redelijke mate van gaafheid van het ex- en interieur. In relatie met de omringende lintbebouwing van stedebouwkundig belang vanwege het beeldbepalende karakter in het straatbeeld.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Geref. Kerken in Nederland

Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kruiskerk