Hoogeveen O 8078
Hoofdstraat 11, 7902 EA te Hoogeveen

Inleiding

Woonhuis in 1878 gebouwd in opdracht van een vervenersfamilie, naar ontwerp van H.E. Hoegsma. Het in eclectische trant gebouwde pand ligt met de voorgevel direkt aan de straat; aan de achterzijde een ruime tuin. Het pand is onderdeel van de karakteristieke eind 19e en begin 20e eeuwse bebouwing aan de voormalige Hoogeveensche Vaart in het centrum van Hoogeveen. Ten zuidoosten staat een voor bescherming van ondergeschikt belang schuurtje. De bescherming richt zich op het exterieur, interieur is onbekend.

Omschrijving

Woonhuis opgetrokken in baksteen vanuit een L-vormige plattegrond onder samengesteld dak met platte Friese pannen; een afgeknot schilddak met aan de achterzijde een deel onder zadeldak met ongelijke dakschilden en een deel onder afgewolfd zadeldak. Op de nokhoeken vier gemetselde schoorstenen met sierlijke ijzeren bekroning. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met gepleisterde plint en verkropte geprofileerde dak- en gootlijst; deels gepleisterde hoeklisenen. Middenpartij tussen gepleisterde bloklisenen; dubbele deur onder glas-in-lood bovenlicht met afgeronde hoeken en profiellijst met kuif. Erboven een balkon met gietijzeren hekwerk op consoles; dakkapel met dubbele balkondeuren in profiellijst met kuif, geflankeerd door hoekpilasters met gepleisterde spaarvelden en fronton. Ter weerszijden van de entree twee vensters met bovenlicht als omschreven onder segmentboog in gele steen; hardstenen lekdorpels.

Zuidelijke zijgevel met goot op klampen, staafankers, 1 venster als omschreven, een houten deur, drie vensters met bovenlicht onder strek met gele steen; latere aanbouw onder lessenaardak.

Achtergevel en interieur onbekend.

Waardering

Woonhuis van architectuur-, en cultuurhistorisch belang vanwege de eclectische bouwstijl en de zorgvuldige vormgeving van met name de voorgevel, de hoge mate van gaafheid van het exterieur (intereur?). In relatie met de omringende bebouwing van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in het bijzondere gebied langs de voormalig Hoogeveensche Vaart.

Hoegsma, H.E. ; Drenthe