Dwingeloo M 144
Lheebroek 6, 7991 PL te Dwingeloo

Inleiding

Boerderij gebouwd rond 1860 in een ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuistype. Voor de gevel van het woonhuis staan drie lindebomen.

Omschrijving

Boerderij gebaseerd op een constructie van ankerbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd rietdak; stroonok; schoorsteen. Woonhuisgevels met gepleisterde plint en in de voorgevel drie rechtgesloten vensters met luiken, een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht; staafankers en licht getoogde zolderramen. Schuurgevels met halfronde gietijzeren stalvensters, mestdeuren en wagendeuren alsmede een diepliggende baanderdeur in de oostgevel.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege de typologie, de vormgeving alsmede vanwege de nog gave hoofdvorm.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij