Dwingeloo H 991
Westeinde 38, 7991 RV te Dwingeloo

Inleiding

Rond 1910-1915 gebouwd als zomerhuis door de familie Westra van Holthe in een stijl verwant aan de Art Nouveau. Het huis staat op een ruim perceel waarop onder meer een rode beuk, enkele exoten en restanten van een prieeltje.

Omschrijving

Deels onderkelderd en in baksteen opgetrokken zomerhuis bestaande uit een bouwlaag met een afgeknot schilddak belegd met Tuile du Nord pannen; geprofileerde daklijst op klossen en aangezet door uitkragend metselwerk in het fries; schoorstenen. Gevelopbouw met hoogopgaande plint, wit pleisterwerk en een gemetseld fries. Vensters met gemetselde vensterbanken, luiken voor de onderlichten, een geprofileerd kalf en bovenlichten met roedeverdeling aan bovenzijde afgesloten met een gemetselde hanekam. De asymmetrische voorgevel heeft een licht vooruitspringend middenstuk voorzien van een oorspronkelijke paneeldeur met ruitjes alsmede zij- en bovenlichten in glas-in-lood. Boven de deur een gemetseld dakkapel waarin dubbel openslaand raam met achtruits bovenlicht. Rechts van de deur een gekoppeld venster met zesruits bovenlichten; boven de daklisjt een houten dakkapel met gekoppeld venster eveneens voorzien van zesruits bovenlichten. De linkergevel heeft een licht vooruitspringend gedeelte waarin een gekoppeld keldervenster met diefijzers, daarboven een gekoppeld keukenvenster met zesruits bovenlichten. Rechts een stoep met openslaande terrasdeuren met achtruits bovenlichten. Links een schuifvenster met zesruits bovenlicht en op de hoek een waterput. Verdieping met gekoppeld venster met zesruits bovenlichten onder een lessenaardak. Rechts daarvan een houten dakkapel met openslaand venster. Achtergevel met opgeklampte deur met drieruits bovenlicht; daarnaast drie hooggeplaatste wc-vensters. Uitspringend gevelvlak met erker voorzien van oorspronkelijke vensterindeling. Hierboven een balkon betreedbaar via balkondeuren met vierruits bovenlichten. In het dakvlak een klein dakkapel met gekoppeld glas-in-lood. Rechterzijgevel met symmetrische opbouw met in het midden een royale verranda waarvan de zijwnaden zijn voorzien van gekoppelde vensters met zesruits bovenlichten; de voorzijde is open. De verranda is vanuit het huis betreedbaar via twee openslaande terrasdeuren met achtruits bovenlichten. Aan weerskanten een venster met zesruits bovenlicht. Verdieping met uitbouw onder lessenaardak voorzien van balkondeuren met vierruits bovenlichten.

INTERIEUR: sober maar vrijwel volledig met als opvallende elementen de zwart-wit betegelde gang, de deuromlijstingen van alle binnendeuren voorzien van enig snijwerk, een steektrap met leuning en hekwerk.

Waardering

Zomerhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de sociaal-economische en historisch-ruimtelijke ontwikkeling aan het Westeinde, van belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in het beschermde gezicht Westeinde. Vrijwel gaaf.