Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507328
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82855/135
Kadastrale aanduiding
Dwingeloo L 2091
Eemster 25, 7991 PS te Dwingeloo

Omschrijving

Inleiding

Boerderij gebouwd rond 1890 volgens het hallehuistype in een ambachtelijk-traditionele stijl. De boerderij ligt evenwijdig aan de doorgaande weg en heeft een sobere erfinrichting bestaande uit kei- en klinkerbestrating, een beukenhaag en enkele linden.

Omschrijving

Boerderij gebaseerd op een constructie van ankerbalkgebinten en in baksteen opgetrokken. Grotendeels door riet gedekt; voorste deel woonhuis met (geglazuurde) hollandse pannen. Uilebord in achterste schild. Woonhuis met gepleisterde plint, licht getoogde zesruits schuifvensters met hardstenen vensterbanken, geprofileerde gootlijst en windveer. Zuidgevel met toegangsdeur met levensboom in bovenlicht; aan weerskanten twee vensters. Asymmetrische voorgevel met twee zesruits vensters en vierruits zolderramen. Noordgevel met keldervenster. Achterhuis voorzien van mestdeuren en halfronde gietijzeren stalvensters; in de zuidgevel een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht en in de sprong een gietijzeren rondvenster; diepliggende baanderdeur met strook bovenlichten en een wagendeur.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege het in hoofdvorm gave type alsmede vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1890
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver