Dwingeloo M 625
Westeinde 12, 7991 RV te Dwingeloo

Inleiding

Gebouwd in 1923 als woonhuis voor mevrouw S.J.G.A. Offerhaus Westra van Holthe naar ontwerp van A.H. Wegerif Gzn. (Apeldoorn). De expressionistische stijl van Wegerif wordt wel aangeduid als Antroposofische stijl. Naast het woonhuis stond indertijd een bijbehorende garage die inmiddels is vervangen. De bescherming omvat het interieur en het exterieur van het woonhuis.

Omschrijving

Op onregelmatige grondslag gebouwd en in baksteen opgetrokken woonhuis gedekt door een expressief vormgegeven samengesteld rietendak met royale overstek; nok met rode vorstpannen; twee schoorstenen. Noordgevel met overhoeks geplaatste entreepartij bestaande uit een gemetselde stoep; een platte luifel aan een zijde rustend op een kolom en voorzien van hekwerk; een paneeldeur met zwarte rand en gelakte paneel. Rechts van de deur een gekoppeld glas-in-lood venster (wc). Boven de luifel zitten de gekoppelde zesruits vensters met diagonaal glas-in-lood ramen van het trappenhuis. De noordwesthoek is afgeschuind en heeft een driezijdig hoekvenster met betonnen hoekkolommen en glas-in-lood ramen met diefijzers en terrazzo onderdorpels. Links (achter de entreepartij) zit een inspringend en overdekt portaal met venster (hal) met luiken, een gekoppeld zesruits keukenvenster en links een paneeldeur voor de bijkeuken. De aanbouw (bijkeuken) heeft drie smalle vensters. De westgevel bevat een stichtingssteen: Th. Ch. Offerhaus 1923. Daarnaast een door gemetselde archivolten ingeleide terrasdeuren met diagonale roedeverdeling en een rondboog bovenlicht. Dit gevelveld heeft op de verdieping over de volle breedte gietijzeren slaapkamerramen tussen overhoeks geplaatste kolommen. Rechts (op de begane grond) een drievoudig gekoppeld venster met bovenlichten. De zuidgevel bevat eveneens een drievoudig gekoppeld venster met bovenlichten. Dit gedeelte was aanvankelijk als serre in gebruik. Rechts van de serre twee zesruits gietijzeren vensters met diefijzers, terrazzo onderdorpels en luiken. Verdieping met tweevoudig en drievoudig gekoppelde gietijzeren zesruits vensters met luiken. Achtergevel met links een breed venster met zijlichten voorzien van terrazzo onderdorpel en luiken, rechts een vierruits venster (van de voormalige pantry) en een gekoppeld zesruits keukenvenster met luiken. Naast de keuken begint de uitbouw van de bijkeuken waarin een vermoedelijk later ingebrachte paneeldeur met glas-in-lood raam. Het achterste dakschild is op twee niveaus voorzien van dakkapellen (van verschillende afmetingen) met openslaande ramen.

INTERIEUR: de indeling, kleur- en materiaalgebruik zijn grotendeels oorspronkelijk zoals de zeskantige hal met rode en bruine tegels; gelakte paneeldeuren; geometrische balklaag. Kamer (met een zorgvuldige detaillering van deels latere datum zoals onder meer te zien aan deuromlijstingen en haardpartij) met zichtbare balklaag met onderslagbalken en vloerribben. Eetkamer (typerend voor de antroposofische stijl) met ingebouwde kastjes aan weerskanten van de keukendeur; een haardpartij met omlijsting en aan weerskanten een kast.

Waardering

Woonhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de sociaal-economische en historisch-ruimtelijke ontwikkeling aan het Westeinde; de vormgeving, het materiaalgebruik en de samenhang tussen interieur en exterieur alsmede vanwege de ligging in het beschermd gezicht Westeinde. Gaaf en voor regionale begrippen zeldzaam.

Organische bouwstijl

Wegerif, A.H. ; Drenthe