507331 - Hoeve Prinses Marianne
Vledder H 2421
Koningin Wilhelminalaan 33, 8384 GG te Wilhelminaoord

Inleiding

Boerderij gebouwd in 1913 in opdracht en naar ontwerp van de Maatschappij van Weldadigheid. De in vroege Interbellum-stijl gebouwde boerderij behoort tot het kop-romp type binnen de hallehuisgroep met als bijzonderheid een dwarsbouw voor de koestallen. De boerderij is kenmerkend voor de schaalvergroting binnen het landbouwbedrijf van de Maatschappij. Het niet nader te beschermen erf heeft aan de voorzijde een klinkerbestrating.

Omschrijving

Een in baksteen opgetrokken boerderij bestaande uit een woonhuis en een bedrijfsgedeelte. Het woonhuis wordt gedekt door een zadeldak met opnieuw verbeterde hollandse pannen; schoorsteen in de nok; windveren aan de voorzijde; eenvoudig geprofileerde goot op klossen. Symmetrisch ingedeelde topgevel met centraal een deur met bovenlicht; aan weerskanten een gekoppeld venster met roedeverdeling. Verdieping met in het midden de naamgeving: Hoeve Marianne 1913 en aan weerskanten een venster met roedeverdeling in bovenlicht. De top is voorzien van verticale gerabbatte betimmering. Linkerzijgevel met twee rechtgesloten keldervensters; daarboven twee hoog geplaatste opkamervensters met achtruits bovenlicht; rechts een venster met achtruits bovenlicht. Links een smal venster. Rechterzijgevel met gekoppeld venster als in voorgevel; daarnaast een paneeldeur met bovenlicht; rechts een gekoppeld (verhoogd) keukenraam. Sprong naar achterhuis met loopdeur en in de lage zijgevel twee gekoppelde vierruits ramen.

Het bedrijfsgedeelte heeft een afgewolfd rieten zadeldak met pannen onderlangs. Aan de voorzijde een schuurdeur onder I-profielen latei en aan weerskanten een getoogd zesruits venster. De linkerzijgevel voorzien van rechtgesloten drieruits stalvensters en twee wagendeuren. Achtergevel met schuurdeur onder I-profiel, twee loopdeuren met zesruits bovenlicht en drie getoogde negenruits vensters. De rechterzijgevel is onregelmatig geleed met mest- en loopdeuren (waarvan een met zijlichten) alsmede rechtgesloten drieruits stalvensters. Haaks op de schuur een aangebouwde koestal waarvan de zijgevels een regelmatige indeling van stalvensters, mest- en wagendeuren. De topgevel is symmetrisch en heeft een wagendeur met bovenlicht (voorzien van stijlen en roeden); aan weerskanten een loopdeur en in de top een halfrond venster met roedeverdeling.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de landbouwkundige ontwikkeling bij de Maatschappij van Weldadigheid, de typologie (kop-romp type met haakse aanbouw), de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in een waardevol gebied.

Interbellum-architectuur

Maatschappij van Weldadigheid ; Drenthe