Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507334
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82856/26
Kadastrale aanduiding
Vledder K 1587
Vledder K 1588
Wilhelminaoord, op begraafplaats

Omschrijving

Inleiding

Gietijzeren grafmonument voor Daniella Elisabeth van Oosterhoudt, douairiere De Sturler geboren den 16 october 1769, overleden den 11 mei 1829. Mogelijk is dit het jaar van oprichting. Het grafmonument is gelegen op de algemene begraafplaats van Wilhelminaoord, aangelegd door de Maatschappij van Weldadigheid en kent een eenvoudige aanleg met rechte perken.

Omschrijving

Op fundering van baksteen geplaatst gietijzeren grafornament bestaande uit een gietijzeren basis, een schacht van gietijzeren platen en een geprofileerde en uitkragende gietijzeren afdekplaat waarop een gietijzeren vaas staat. Tekst op schacht: - Daniella Elisabeth van Oosterhoudt, douairiere De Sturler geboren den 16 october 1769, overleden den 11 mei 1829; - Deze plaats zij heilig want er rust het gebeente, eener liefhebbende moeder; - Wandelaar aanbid Hem die ook gestorven, begraven en opgestaan is; - Hare hoop was op God en de onsterfelijkheid.

Waardering

Grafmonument van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege de ligging op een cultuurhistorische waardevolle begraafplaats (in verband met de Maatschappij van Weldadigheid) en van belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Algemene begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1829
1829
exact
Mogelijk later geplaatst

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing