Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507339
Complexnummer
507338 - Rheebruggen 6
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82856/22
Kadastrale aanduiding
Ruinen A 2798
Rheebruggen 6, 7964 KR te Ansen

Omschrijving

Inleiding

Boerderij van oudere oorsprong maar rond 1860-1890 verbouwd. De in ambachtelijk-traditionele stijl gebouwde boerderij is van het hallehuistype met zijbaander. De boerderij is inmiddels tot woonhuis verbouwd.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok; schoorsteen in de nok. De voorgevel heeft vlechting en staafankers en kent een asymmetrische indeling met twee rechtgesloten zesruits schuiframen voorzien van luiken en hanekam. Links een rechtgesloten deur (nu glas) met tweeruits bovenlicht. Links een hoog geplaatst vierruits opkamervenster met luik. Kleine zoldervensters. In de zijgevels van het woonhuis zijn kleine zesruits vensters geplaatst. Noordgevel met keldervenster. De schuurgevels worden geleed door stalvensters en mestdeuren. In de noordelijke zijgevel zit bovendien een diepliggende baanderdeur met vierruits vensters en een loopdeur.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de samenhang met de voormalige havezathe Rheebruggen, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in het waardevolle gezicht Rheebruggen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507338. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1860
1890
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden