Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507342
Complexnummer
507341 - Rheebruggen 8
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82856/3
Kadastrale aanduiding
Ruinen A 2797
Rheebruggen 8, 7964 KR te Ansen

Omschrijving

Inleiding

Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuistype met dwarsdeel. Aanvankelijk stond op deze plek een schuur van de voormalige havezathe Rheebruggen. In de periode 1832-1840 is de schuur uitgebreid tot boerderij met gebruikmaking van materialen van de toen gesloopte voormalige havezathe. Met name de detaillering van de voorgevel werd waarschijnlijk rond 1880 uitgevoerd. De bescherming betreft de hoofdvorm alsmede onderdelen van het interieur.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken en deels met pannen (platte fries en hollandse pan) en deels met riet gedekt. Voorhuis met asymmetrische topgevel voorzien van uitkragende windveren en makelaar; staafankers; schoorsteen in de nok. Drie zesruits schuiframen met luiken en hanekam; opgeklampte deur met kalf en tweeruits bovenlicht. Tussen voordeur en woonkamer zit een uitkragende steen met portret (afkomstig van de voormalige havezathe). Topgevel met twee rechtgesloten vierruits zoldervensters. Zuidelijke zijgevel onder meer met staafankers en een keldervenster met diefijzer. De noordelijke zijgevel is vrijwel gesloten. Zijgevels achterhuis met mestdeuren en stalvensters. De noordelijke zijgevel bevat twee diepliggende baanders met diagonaal geplaatste vierruits vensters en een loopdeur.

INTERIEUR: woonkamer met bedstedenwand aan de noordzijde.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de relatie met de voormalige havezathe, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in het waardevolle gezicht Rheebruggen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507341. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1830
1840
globaal
verbouwing
1880
1885
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden