Ruinen K 430
Hees 21, 7963 PA te Ruinen

Inleiding

Boerderij van het hallehuis-type met een dwarsdeel gebouwd in 1914 in ambachtelijk-traditionele stijl.

Omschrijving

Boerderij opgetrokken in machinale baksteen en gedekt met een afgewolfd rietdak; schoorsteen in de nok; windveren aan voorzijde. Woonhuis met gepleisterde plint. De asymmetrisch ingedeelde voorgevel is voorzien van licht getoogde T-vensters; verdieping met twee vier-ruits vensters. Rechterzijgevel met een T-venster; toegangsdeur; baanderdeur met een links geplaatste loopdeur met bovenlicht. Daarnaast een sprong naar de lagere zijgevel van de schuur waarin mestdeuren en licht getoogde drieruits stalvensters. De achtergevel is vernieuwd. De linkerzijgevel is deels aangepast ten behoeve van de keuken; sprong naar de zijgevel; mestdeuren en stalvensters alsmede een dubbele mestdeur op de achterste hoek.

INTERIEUR: de schuur heeft een constructie met deels oudere ankerbalkgebinten; de deel heeft een lemen vloer; paardestal met ruif en voorraadbakken.

Waardering

Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik (hergebruik oude materialen en nieuwe vroeg twintigste eeuwse materialen) alsmede vanwege de ligging ten opzichte van de andere onderdelen, het erf en het bijzondere gebied Hees; in hoofdlijnen gaaf.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelboerderij