Ruinen L 619
Smeestraat 12, 7963 AK te Ruinen

Inleiding

Boerderij van het hallehuistype met zijbaander, rond 1840 gebouwd in ambachtelijke traditionele stijl; de boerderij is in oorsprong waarschijnlijk 18e eeuws. In 1977 is de boerderij gerestaureerd naar een plan van het architectenbureau H. Wouda. Hierbij is het boerderijgedeelte geheel opnieuw opgetrokken en verbouwd tot woonhuis, waarbij de oorspronkelijke constructie en gevelindeling is gerespecteerd en de oude stenen en gebinten (gedeeltelijk) opnieuw zijn gebruikt.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken en gedekt door een rietgedekt wolfdak met gesneden windveren, twee gemetselde schoorstenen en aan de achterzijde een uilebord. De vierassige voorgevel is voorzien van baksteenvlechting en staafankers, drie tienruits schuifvensters met luiken en een houten deur met zesruits bovenlicht, alle onder strek. Erboven twee tweeruits zoldervensters. In de zijgevels van het woonhuis enkele kleine venstertjes en aan iedere zijde een deur met bovenlicht; in de noordelijke gevel bovendien een keldervenster met diefijzer en venster als in de voorgevel.

De noordelijke zijgevel van het bredere achtergedeelte (oorspronkelijk bedrijfsgedeelte) wordt ritmisch geleed door stal- en mestdeuren (nu glasdeuren met luiken). Zuidgevel (nu glazen pui) met grote glasdeuren waar de diepliggende baanderdeuren waren en kleine getoogde stalvensters. In de achtergevel drie kleine driehoekig afgesloten stalvensters.

Interieur

De woonkamer in het voorhuis bevindt zich in oorspronkelijke staat met o.a. een gehoutverfde bedstedenwand, houten vloer en plafond en de opkamer.

Waardering

De boerderij is van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als hoofdonderdeel van het complex, vanwege de voor de streek karakteristieke vormgeving en typologie, de bouwgeschiedenis en de beeldbepalende ligging in het dorp.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij