Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507356
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82856/69
Kadastrale aanduiding
Ruinen A 2797
Rheebruggen 10, 7964 KR te Ansen

Omschrijving

Inleiding

Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuistype met dwarsdeel. De oorspronkelijke boerderij dateert waarschijnlijk van rond 1800 maar heeft aan het eind van de negentiende eeuw het huidige uiterlijk gekregen. Enkele wijzigingen zijn nadien nog uitgevoerd. De erfsituatie bestaat uit een kei- en klinkerbestrating, een tot melklokaal vergroot stookhok, een na-oorlogse in potdekselwerk uitgevoerde machineberging en een eveneens na-oorlogse rietgedekte schuur. De bescherming beperkt zich tot het hoofdgebouw: de boerderij.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken en gedekt door een rietdak met achterschild; stroonok. De asymmetrische topgevel met vlechting en topschoorsteen is voorzien van een gepleisterde plint, drie rechtgesloten zesruitsschuifvensters met luiken en een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht. Allen met hanekam. In de topgevel twee later ingebrachte rechtgesloten vensters. Zuidelijke zijgevel met onder meer sporen (rollaag) van een keldervenster alsmede twee kleine opkamervensters. De noordelijke schuurgevel voorzien van getoogde gietijzeren stalvensters in een afwisselend ritme met mestdeuren; laatste gedeelte springt terug en is voorzien van potdekselwerk en houten deuren. Achtergevel in metselwerk en voorzien van vijf halfronde gietijzeren stalvensters. Zuidelijke zijgevel met onder meer twee diepliggende baanderdeuren waarvan de grootste is voorzien van twee diagonaal geplaatste vierruits vensters en een loopdeur; mestdeuren en stalvensters. Achterste hoek ligt terug en is voorzien van een dubbele wagendeur.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de relatie ten opzichte van de voormalige havezathe Rheebruggen, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in het waardevol gezicht Rheebruggen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1830
globaal
verbouwing
1870
1885
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden