Ruinen K 523
Ruinen K 700
Hees 36, 7963 PB te Ruinen

Inleiding

Kop-rompboerderij in 1933 gebouwd naar ontwerp van architect Pouwel Mos voor R. Veeningen. De boerderij is gebouwd in een voor de jaren '30 karakteristieke bouwtrant. Naast de entree aan de westgevel bevindt zich een gevelsteen met opschrift: R.V. L.J. 30 mei 1933.

Omschrijving

Kop-rompboerderij bestaande uit een hoog opgaand bedrijfsgedeelte onder afgewolfd zadeldak en een excentrisch daarvoor geplaatst woonhuisgedeelte onder schilddak met een breed schuin geplaatst getimmerde gootlijst met decoratieve rand; de dakschilden zijn belegd met tuile-du Nordpannen. De gevels zijn opgetrokken in roodbruine baksteen op een met een rand siermetselwerk afgeloten trasraam.

Het woonhuis van één bouwlaag is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. De vensters aan voor- en zijgevels bestaan uit een onderlicht, een bovenlicht met vertikale roeden en daartussen een smalle horizontale vensterstrook. De vensters zijn behangen met donkergroene onderluiken met een trapeziumvormig wit vlak en hebben zwart geglazuurde lekdorpels. De voorgevel (N) heeft een risalerende middenpartij, op de verdieping uitgemetseld als dakkapel onder zadeldakje. De oorspronkelijke voordeur met vertikale vensterstrook en granieten dorpel bevindt zich in het risaliet onder een betonnen luifel waarboven een bovenlicht met radiale roedenverdeling; in de met witte verblendsteen bekleedde geveltop op de verdieping een vensterpartij met vierkante en vierruitsvensters. Ter weerszijden van het risaliet een dubbelvenster met indeling als omschreven. De oostelijke zijgevel wordt ingedeeld door drie vensters als omschreven en heeft een keldervenster met diefijzers. De westgevel heeft eveneens drie vensters en een tweede entree als aan de voorgevel. In het dakvlak een kapel met twee drieruitsvensters.

De voorgevel van het bedrijfsgedeelte (N) heeft een (vernieuwde) baander met gebogen bovendorpel en jaartalaanduiding in sluitsteen. Langs de dakrand drie trapsgewijs geplaatste, in de geveltop drie vierkante ijzeren vensters met roedenverdeling. De zijgevels van het bedrijfsgedeelte worden ingedeeld door recht gesloten en getoogde staldeuren en ijzeren vierruits stalvensters. De vensters van het bedrijfsgedeelte zijn grotendeels gepaard en onder betonnen lateien met streepmotief geplaatst. De achtergevel wordt ingedeeld door een grote dubbeleinrijdeur met drieruits boven ichten, getoogde staldeuren en ijzeren vierruits vensters; in de geveltop een hoge dubbele hooideur.

Waardering

De boerderij is van architectuur-, cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de voor de jaren '30 karakteristieke bouwstijl, de fraaie detaillering en de beeldbepalende situering in het bijzondere gebied Hees.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-rompboerderij

Interbellum-architectuur