Ruinerwold M 738
Bij Haakswold 29, 7961 LC te Ruinerwold

Inleiding

Evenwijdig aan de boerderij gelegen bijschuur gebouwd in 1901 in een ambachtelijk-traditionele stijl en gebruikt als stookhok en varkensschuur.

Omschrijving

Deels in baksteen en deels in hout opgetrokken bijschuur gedekt door een zadeldak belegd met oud-hollandse pan; geschulpte windveer aan de voorzijde. De gemetselde topgevel aan de voorzijde bevat twee gietijzeren rondboogvensters en een rondvenster. De oostelijke en westelijke gevel hebben loopdeuren en stalvensters. Het achterste gedeelte van de zijgevels en de achtergevel zijn in hout opgetrokken.

Motivering

De bijschuur is van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege vormgeving en materiaalgebruik en de betekenis ten opzichte van het complex.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bijschuur Combinatie stookhok/varkensschuur

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Herenboerderij Onderdeel van