Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507366
Complexnummer
507365 - Haakswold 47
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82856/46
Kadastrale aanduiding
Meppel P 338
Haakswold 47, 7943 KT te Meppel

Omschrijving

Inleiding

Boerderij van het dwarsdeeltype en neigend naar het krimpentype. Gebouwd rond 1875 in een ambachtelijk-traditionele stijl. Het voorerf is bestraat met klinkers tot aan de weg.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken boerderij bestaande uit een voorhuis met afgewolfd pannendak (geglazuurde platte fries) met twee schoorstenen (met platte kap) en een bedrijfsgedeelte met een afgewolfd rietdak. Het voorhuis, voorzien van een gepleisterde plint, heeft een symmetrische voorgevel met inzwenkende zijstukken. Centraal een hardstenen stoep naar een paneeldeur met sierrooster en bovenlicht voorzien van deuromlijsting. Aan weerszijden een licht getoogd zes-ruits schuifraam met hardstenen onderdorpel en hanekam. Verdieping met vier-ruits schuiframen met dito onderdorpel en hanekam. Kroonlijst met goot op klossen. Zijgevels met licht getoogde zes-ruits schuiframen, staafankers en een geprofileerde goot. Westelijke zijgevel met twee kelderramen met diefijzers, toegangsdeur (vernieuwd) met bovenlicht met roedeverdeling; daarnaast een zes-ruits schuifraam. Tussen de deur en het raam zit tegen de daklijst een rondvenster. Rechts een rechtgesloten baanderdeur met overhoeks geplaatste vier-ruits ramen. Schuin ingezette wagendeur (vernieuwd). Schuurgevels met afwisselend een halfrond gietijzeren stalraam en mestdeuren; staafankers. Achtergevel met vlechting, loopdeuren en halfronde gietijzeren stalvensters en daarboven twee rijen halfronde gietijzeren zoldervensters. In de oostelijke zijgevel zit een tweede baanderdeur.

Motivering

Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als hoofdonderdeel van het complex. Grotendeels gaaf.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507365. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1875
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelboerderij Neigend naar Krimpentype

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver