Ruinerwold F 3018
Dijkhuizen 107, 7961 AJ te Ruinerwold

Inleiding

Herenboerderij met dwarsdeel gebouwd rond 1905 in een eclectische stijl. Vermeldenswaardig is de erfinrichting met klinker- en keibestrating en de beplanting onder andere met eiken.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit een representatief woonhuis en achtergelegen achterhuis/bedrijfsgedeelte. Woonhuis op rechthoekige grondslag met hardstenen plint, bakstenen opbouw met zandstenen speklagen, kroonlijst en een verhoogd middengedeelte. Het geheel wordt gedekt door een schilddak belegd met Lucas IJsbrandspan; nokhoekschoorstenen met kappen. De symmetrisch ingedeelde risaliserende voorgevel heeft centraal een rondboog portaal met hardstenen stoep en dubbele paneeldeur met snijwerk, sierrooster, naald en rondboog bovenlicht. Daarboven een hardstenen (afgebroken) balkon op hardstenen consoles. Het verhoogde middengedeelte heeft onder meer hardstenen pilasters, een fronton en pinakels. Aan weerszijden getoogde schuiframen met hardstenen onderdorpel geplaatst op bewerkte consoles. Zijgevels met elk twee vensters en smeedijzeren staaf- of sierankers. Het woongedeelte van het achterhuis heeft een schilddak met kruispan; nokhoekschoorsteen; het bedrijfsgedeelte is met riet gedekt (deels met platen overlegd) en heeft aan achterzijde een uilebord. Gevels woongedeelte met staafankers en gietijzeren goot op klossen. Oostgevel met twee kelderramen in putten en smeedijzeren roosters; twee openslaande vensters en een schuifraam. Westgevel met terrasdeur met lichtgetoogd bovenlicht; twee zesruits schuiframen allen met hardstenen onderdorpel en licht getoogde hanekam. In de sprong een gietijzeren venster. Zijgevels bedrijfsgedeelte met afwisselend mestdeuren en getoogde gietijzeren ramen. In oostgevel een scheef ingezette baander onder korfboog. Achtergevel met midden een getoogde baander met naastliggende loopdeur voorzien van bovenlicht. Loopdeuren op de hoeken; staafankers; getoogde gietijzeren zolderramen.

INTERIEUR. Woonhuis met centrale gang met wit marmeren vloer, plinten en neuten. Neo-renaissancistische deuromlijsting; gemarmerde lambrisering; stucwerk met profiellijsten en plafonddecoraties. Vernauwing naar achtergang met geornamenteerde boog.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als uitdrukking van de welvarende ontwikkeling van Ruinerwold, vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging en als hoofdelement van het complex.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Herenboerderij
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelboerderij