Ruinerwold M 678
Haakswold 7, 7961 LC te Ruinerwold

Inleiding

Villa gebouwd rond 1905-1910 in de stijl van de Art Nouveau in opdracht van Evert Bulder, handelaar in paarden. Het pand is van 1923 tot 1972 als boerderij gebruikt, vanaf 1972 is het als woonhuis in gebruik. De bescherming betreft het exterieur.

Omschrijving

Villa bestaande uit dwars voorgeplaatst woonhuis met een achterhuis, beiden voorzien van een gepleisterde plint, bakstenen opbouw met een speklaag en gedekt door een inzwenkend zadeldak met geglazuurde muldenpan. Het dwars voorgeplaatste woonhuis heeft in het voorste dakschild twee dakkapellen onder lessenaardak voorzien van Art Nouveau roedeverdeling; brede gootlijst op opengewerkte klossen met fries. De symmetrisch opgebouwde voorgevel heeft een uitspringende en verhoogde middenpartij; portaal ingeleid door twee rood granieten zuiltjes op hardstenen basis; aan bovenzijde een hardstenen waterlijst waarop een gepleisterde rondboog rust. De wangen van het portaal zijn bekleed met geglazuurde tegels waarin Art Nouveau-motieven. Art Nouveau-deur met zij- en bovenlichten; hardstenen onderdorpels. Boven het portaal een op opengewerkte consoles rustende erker met Art Nouveau snijwerk. Boven de erker een inzwenkende topgevel met imitatie-vakwerk en een rondboog venster met drie stijlen. Het verhoogde middenstuk wordt afgedekt door een inzwenkend zadeldak met brede gootlijst (zijkanten op opengewerkte klossen); bekroond met pinakel. Aan weerskanten van het portaal twee rechtgesloten vensters met scheef ingezette hardstenen lekdorpels en bewerkte hardstenen lateien waarboven een hanekam. Zijgevels zijn beide als inzwenkende topgevels met imitatie-vakwerk opgezet; drievoudig gekoppelde ramen. Het achterhuis heeft in de zijgevels staafankers. De oostgevel heeft drie rechtgesloten vensters als in woonhuis, deur met zij- en bovenlichten waarin roedeverdeling; kleine rechtgesloten vensters en staldeuren met bovenlichten. De achtergevel heeft in het midden een baander (nu met glas) voorzien van zijlichten en betonnen latei; links een hoog geplaatst gekoppeld negen-ruits raam; rechts een staldeur (glas) met bovenlicht; topgevel voorzien van imitatie-vakwerk met (gewijzigde) zolderdeur met bovenlicht en aan weerszijden een twaalfruits zolderraam. Aan de westzijde een platte aanbouw voorzien van geprofileerde gootlijst op opengewerkte klossen en drie rechtgesloten vensters met scheef ingezette hardstenen onderdorpel, hardstenen onderdorpel en latei waarboven een rondboog nis. Het voorste gedeelte van de platte aanbouw zonder gootlijst. Hierin zitten drie rechtgesloten vensters (onderlicht met middenstijl; twaalfruits bovenlicht). Aan voorzijde een rondboog zonder baanderdeuren (verdwenen). Westelijk gedeelte verder nog met twee vensters als in voorgevel en een loopdeur met bovenlicht.

Waardering

Villa van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de ontwikkeling en betekenis van Haakswold, vanwege het type, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de betekenis in het waardevolle dorpsgezicht.