De Wijk K 492
Dorpsstraat 68, 7958 RR te Koekange

Inleiding

Boerderij gebouwd in 1911 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn. uit Meppel en in opdracht van G. Dekker te Koekange. De bescherming van de herenboerderij richt zich op het exterieur en op delen van het woonhuisinterieur.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken en bestaande uit een representatief woonhuis en een bedrijfsgedeelte. Het woonhuis wordt gedekt door een afgeplat schilddak belegd met geglazuurde Tuile du Nord; nokhoekschoorstenen met inzwenkende kappen; enkele dakkapellen onder lessenaardak. Gevelopbouw met gemetselde plint waarin kleine gietijzeren roosters, groen geglazuurde afzaten, opgaand metselwerk met (groen-geel-groen) gemetselde banden, rechtgesloten schuifvensters onder latei en segmentboog (aanzet- en sluitsteen en geglazuurde steen) aan onderzijde voorzien van hardstenen lekdorpels; daklijst bestaande uit fries van geglazuurde profielstenen en tegelmozaiek alsmede een op opengewerkte houten klossen (snijwerk) rustende geprofileerde gootlijst. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met afgeschuinde hoeken en een licht vooruitspringende middenpartij; stoep met granitovloer; latei waarop drievoudig gekoppeld rondboog openingen; paneeldeur in Art Nouveau-stijl en voorzien van hekwerkje. Aan weerskanten en in de afgeschuinde hoeken een schuifvenster. Verhoogd middenstuk onder een inzwenkend, overkragend en afgewolfd zadeldak met chaletstijl-achtige betimmering; hardstenen balkon op consoles voorzien van Art Nouveau smeed- en gietijzeren hekwerk; openslaande balkondeuren. Rechterzijgevel met serre voorzien van gemetselde basis, kozijnhout en geprofileerde daklijst. Daarnaast twee vensters als in voorgevel. Linkerzijgevel met drie schuifvensters als in voorgevel en een rechtgesloten keldervenster. Links een rechtgesloten paneeldeur met snijwerk en bovenlicht. De schuur opgebouwd uit gecombineerde anker- en dekbalkgebinten heeft een korfboogvormige baander in de zijgevel voorzien van roedeverdeling, een sprong naar de lagere zijgevel waarin onder meer enkele rechtgesloten vensters en staldeuren. Achtergevel met onder meer rechtgesloten vierruits venster; getoogde gietijzeren stalvensters; loopdeur en getoogde dubbele staldeur; staafankers; verdieping met dubbele paneeldeur waarboven een I-profiel trijs en aan weerskanten een licht getoogd gietijzeren venster. De zuidelijke zijgevel heeft onder meer getoogde gietijzeren stalvensters.

INTERIEUR: Vestibule met granitovloer met mozaiek-patroon; lambrisering in geglazuurde tegels; wanden met Art Nouveau-sjabloons (overgeverfd), stucwerk-plafonds in Art Nouveau-stijl; tochtportaal met snijwerk en geslepen glas. Gang met vergelijkbare vloer en lambrisering; paneeldeuren met omlijsting in Art Nouveau-stijl; plafond decoratie met collage van klassieke voorstellingen waarop onder meer opschrift PAX en SPQR (Senatus Populus'que Romanus). Kamer-en-suite met oorspronkelijke kastenwand en glas-in-lood schuifdeuren; beide kamers met decoratief stucwerk-plafonds (kastanjeblad); pronkkamer met zwart marmeren schouw en een decoratief bewerkte boezem. De (voormalige) woonkamer bevat een kastenwand; een zwart marmeren schouw met decoratief bewerkte boezem waarop Eigen Haard is Goud Waard en een stucwerk-plafond (waterlelie).

Waardering

Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de ornamentiek, het oeuvre van een regionaal bekend architect alsmede vanwege de beeldbepalende ligging in het dorp.

Otten, G ; Drenthe