De Wijk F 2744
Commissieweg 7, 7957 NC te de Wijk

Inleiding

Boerderij gebouwd in 1905 in eclectische stijl met een representatief en dwars geplaatst voorhuis, een achterhuis en schuur alsmede een gekoppelde tweede schuur. Naast de portaalomlijsting een stichtingssteen: 'Den eersten steen gelegd den 28 september 1905 door Jan ten Wolde geb. 13 april 1897'. De erfinrichting aan de voorzijde bestaat uit een rondgaande oprijlaan van klinkers alsmede een klinkerbestrating naar de baander. De sobere tuinaanleg met grasperk en flankerende boompartijen versterken het statige karakter van de boerderij. Vernieuwingen op het erf betreffen de betonnen erfverharding alsmede een nieuwe toegevoegde stal. De bescherming betreft de oorspronkelijke hoofdmassa met enkele onderdelen van het interieur.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken en bestaande uit een dwars geplaatst voorhuis, een achterhuis met schuur en een daar aan gekoppelde tweede schuur. Het voorhuis heeft een bouwlaag en wordt gedekt door een schilddak belegd met een geglazuurde platte fries; nokhoekschoorstenen. Gevelopbouw met een gepleisterde plint, speklagen in het metselwerk, rechtgesloten vensters onder een segmentboog voorzien van aanzet- en sluitstenen alsmede met hardstenen lekdorpels; een brede geprofileerde en verkropte kroonlijst. De symmetrisch ingedeelde risaliserende voorgevel heeft een hardstenen stoep naar het portaal; portaalomlijsting in rustica en aan bovenzijde een kuif; portaal met dubbele deur met bovenlicht. Boven de gootlijst een opgemetseld dakkapel voorzien van speklagen, een gekoppeld venster met roedeverdeling en een geprofileerde kroonlijst. Aan weerskanten van het portaal twee vensters. Hoekrisalieten met schijnvoeg en rustica. Rechterzijgevel met symmetrisch geplaatst twee vensters. Linkerzijgevel met twee drieruits keldervensters met diefijzers en twee symmetrisch geplaatst vensters.

Het achterhuis wordt gedekt door een afgewolfd pannendak (geglazuurde platte fries) dat over gaat in het afgewolfd rietdak van de schuur. Het woonhuisgedeelte bevat aan de rechterkant twee T-vensters onder segmentboog met aanzet- en sluitsteen; muurankers onder de op smeedijzeren beugels geplaatste goot. Rechts daarvan een smal rechtgesloten vensters onder rollaag waarnaast een loopdeur met bovenlicht (naar de zogenaamde voordeel). Vervolgens een sprong met getoogd gietijzeren venster naar de lagere zijgevel (waarvan het eerste deel met een nieuw toegevoegd tussenlid); zijgevel met getoogde gietijzeren stalvensters alsmede mestdeuren. De westelijke zijgevel bevat twee T-vensters als aan de linkerkant; een scheef geplaatste baanderdeur met siergeheng; rechtsgeplaatste loopdeur met bovenlicht. De achtergevel van de schuur heeft een deelbare dubbele baander met strook bovenlichten; links daarvan een loopdeur met bovenlicht en aan weerskanten een gietijzeren rondboogvensters; links een brede koestaldeur met strook bovenlicht; geheel links een getoogd gietijzeren stalvenster. Zolder met drie gietijzeren roosvensters.

De aangebouwde tweede schuur heeft een deels met Tuile du Nord belegd pannendak en een rieten dak. Aan de voorzijde een zwaar uitkragende kap rustend op Chalet-stijl constructie. De topgevel heeft twee zesruits schuifvensters onder een rollaag alsmede een loopdeur met aanweerskanten een gietijzeren rondboogvenster; verdieping met drie gietijzeren roosvensters. De linker zijgevel bevat getoogde gietijzeren stalvensters en staldeuren.

INTERIEUR: Centrale gang met tegelmozaiek, gemarmerde lambrisering, paneeldeuren met omlijsting en een oorspronkelijke tochtdeur. De zogenaamde voordeel bevat onder meer een kastenwand en koetsdeuren met siergeheng.

Waardering

Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege het ontwerp, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de beeldbepalende ligging aan een belangrijke weg van De Wijk. Het geheel draagt bij aan de herkenbaarheid van de streek.