Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
507396
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
20 mei 1997
Kadaster deel/nr: 
82860/45
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Meppel
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
De Schiphorst
X-Y coördinaat: 
213976 - 521577

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Boerderij met aangebouwde arbeiderswoning en bedrijfsgedeelte, gebouwd in 1907 in een Art Nouveau-trant naar ontwerp van G. Otten Jzn. uit Meppel. De boerderij is gebouwd in opdracht van J.H. Baron de Vos van Steenwijk. De erfinrichting bestaat uit een tuinaanleg met vijverpartij langs de weg en enkele groepsgewijs geplaatst exoten, beuken etc.. Daarnaast draagt de rondgaande oprijlaan met steenslag en een deels met klinkers verhard erf, bij aan het statige karakter van het geheel. Enkele aanpassingen betreffen de indeling van het interieur alsmede wijzigingen ten behoeve van de arbeiderswoning (verbouwing van een paardenstal) en het gebruik van de schuur.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit een royaal woonhuis, een bedrijfsgedeelte en een aangebouwde arbeiderswoning. Het statige woonhuis omvat een dwarshuis van twee bouwlagen onder schilddak belegd met pannen; twee nokhoekschoorstenen met platte kappen. Daarachter ligt een lager gedeelte onder een afgewolfd pannendak. Gevelopbouw met gemetselde plint voorzien van groen geglazuurde afzaten; een tweede groene laag afzaten ter hoogte van de lekdorpels van de vensters en een sierlijst ter hoogte van de lateien; gevelbeeindiging met een uitkragende geprofileerde goot op opengewerkte klossen. Rechtgesloten T-vensters met roedeverdeling in bovenlicht; lekdorpels van twee lagen bruin geglazuurde tegels; vensteromlijstingen met groen geglazuurde stenen, zandstenen lateien. Symmetrisch opgezette voorgevel met een vooruitgeschoven middenpartij aangezet met groen geglazuurde stenen, portaal met dubbele paneeldeur voorzien van snijwerk en naald alsmede een gekoppeld twaalfruits bovenlicht; aan bovenzijde een brede zandstenen lateiplaat waarop de consoles van het hardstenen balkon rusten. Balkon met smeed- en gietijzeren hekwerk; dubbele balkondeuren met veertienruits bovenlicht onder latei. Topgeveltje met uitkragend metselwerk en sierstukken op de afdekplaat. Aan weerkanten van de middenpartij twee assen van T-vensters met roedeverdeling. Rechterzijgevel met een dubbele terrasdeur met naald, kalf en twee gekoppelde negenruits bovenlichten. Twee verdiepingsvensters als in voorgevel. De linkerzijgevel heeft op beide bouwlagen een venster als in de voorgevel.

Het lagere gedeelte van het woonhuis heeft een soberder gevelopbouw met een op houten klossen gedragen geprofileerde goot. De rechterzijgevel bevat drie vensters als in de voorgevel; twee hooggeplaatste kleine vensters en een keldervenster met luik. Achtergevel met vijftienruits schuifvenster (zonder omlijsting) waaronder een keldervenster met luik; daarnaast een klein kelderluik (ten behoeve van het kolenhok). De linkerzijgevel bevat onder meer twee keldervensters met diefijzers; een hardstenen stoep naar paneeldeur met negenruits bovenlicht; twee vijftienruits vensters; een hooggeplaatst wc-venster met daaronder een dicht gemetseld tonnenluik; geheel links een rechtgeloten venster.

Het bedrijfsgedeelte is in baksteen opgetrokken en wordt gedekt door een afgewolfd rietdak met pannen onderlangs; uileborden met overhoeks geplaatste roedeverdeling. In de voorgevel een boogvormige inrijdeur met duimgeheng in neggeblokken; rechtsboven een gietijzeren rondvenster; geprofileerde daklijst met goot. In de zijgevel een loopdeur met tweeruits bovenlicht en daarnaast de arbeiderswoning. De hoog opgaande achtergevel bevat onder meer een loopdeur met tweeruits bovenlicht, staldeuren, getoogde gietijzeren stalvensters en drie gietijzeren roosvensters. De linker zijgevel bevat onder meer getoogde negenruits stalvensters en staldeuren.

De arbeiderswoning met van oorsprong paardestal in het achterhuis is in baksteen opgetrokken en wordt gedekt door een schilddak met hollandse pan; schoorsteen. De voorgevel bevat onder meer een keldervenster met diefijzer; twee schuifvensters met tweeruits bovenlicht en een geprofileerde gootlijst. De zij- en achtergevel zijn in soberder stijl uitgevoerd en hebben enkele aanpassingen ondergaan ten behoeve van het woonhuis.

Waardering

Boerderij met arbeiderswoning en bedrijfsgedeelte van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege de sociaal-economische betekenis van de streek, de afwijkende typologie, vanwege het ontwerp en de vormgeving alsmede vanwege de beeldbepalende ligging in een waardevol gebied. Het geheel draagt bij aan de herkenbaarheid van de streek en is grotendeels gaaf.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSchiphorsterweg157966 ABDe Schiphorst
NeeSchiphorsterweg13A7966 ABDe Schiphorst

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenKasteel, buitenplaatsLandhuis
Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)
Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Arbeiderswoning(M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MeppelO223

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Art Nouveauonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19071907exactvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee