Meppel O 271
Schiphorsterweg 5, 7966 AB te De Schiphorst
Schiphorsterweg 7, 7966 AB te De Schiphorst

Inleiding

Boerderij bestaande uit een dubbel woonhuis en een bedrijfsgedeelte met staart (schaapskooi). In de schuurgevel staat een stichtingssteen met: De eerste steen gelegd door Fijgje Schiphorst wed. R. van de Wetering, 27 mei 1903. Deze steen heeft alleen betrekking op de schuur die waarschijnlijk een ouder exemplaar moest vervangen. De staart is vermoedelijk het restant van de oudere boerderij. Het dubbele woonhuis werd in 1914 gebouwd in de stijl van de Art Nouveau en waarschijnlijk naar ontwerp van G. Otten Jzn uit Meppel. Met de bouw van het nieuwe woonhuis verkreeg de boerderij nog meer het karakter van een herenboerderij waarbij ook de tuinaanleg een rol speelt (groene perken, boomgroepen en solitaire royale bomen). De bescherming richt zich op het exterieur van de boerderij alsmede op onderdelen van het interieur.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit dubbel woonhuis en bedrijfsgedeelte. Het in baksteen opgetrokken woonhuis heeft een langwerpig grondplan en wordt gedekt door een afgeplat schilddak belegd met geglazuurde Tuile du Nord pannen; schoorstenen; enkele dakkapellen onder lessenaardak. Voorgevel met een gemetselde plint waarin gietijzeren roosters; hardstenen afzaten; bakstenen opbouw met geel geglazuurde banden en rechtgesloten vensters voorzien van rolluiken, hardstenen lekdorpels en lateien alsmede een groen geglazuurde rollaag; tussen de vensters gietijzeren ventilatieroosters. De daklijst bestaat uit groen geglazuurde profielsteen, okerkleurig metselwerk en opengewerkte houten klossen die de uitkragende geprofileerde goot dragen. De straatgevel kent een traveemaat van twee vensters met daartussen een pilaster. Uitspringende entreepartij met een verhoogde opbouw onder afgewolfd zadeldak waarop piron; gevelveld met chalet-stijl invulling. Entree met hardstenen stoep; portiek ingeleid door natuurstenen latei waarop een drievoudig gekoppeld glas-in-lood rondboogvenster is geplaatst; granito-vloer; rijk gedecoreerd Art Nouveau-tegelwerk (weinig voorkomende groen-bruine kleurstelling met bloemmotief); paneeldeur met oorspronkelijk beslag en hekwerkje; zij- en bovenlichten voorzien van gekleurd glas-in-lood. Boven de entree een op zandstenen consoles geplaatst hardstenen balkon; balkondeuren onder latei en rondboog rollaag waaronder een straalmotief. De overige gevels zijn soberder opgebouwd met onder meer een trasraam afgedekt met rollaag. Kopse gevel met onder meer drie vensters als in voorgevel. Achtergevel met buiten de bescherming vallende nieuwe aanbouw; goot op klossen; naast de nieuwe aanbouw een T-venster, een hoog geplaatst rechtgesloten venster met diefijzers; loopdeur met bovenlicht; een T-venster. Vervolgens een platte aanbouw waarnaast een gekoppeld keukenraam.

De schuur bestaat uit een constructie van ankerbalkgebinten waaraan gekoppeld een balkenlaag voor de zolder. De middenlangsdeel is breed bestraat met klinkers. Voorste deel (tussenlid) van het afgewolfd rietdak is met geglazuurde golfpan bedekt en in dat gedeelte zit een paneeldeur (Art Nouveau) met vierruits bovenlicht; daarnaast loopdeur met bovenlicht. De achtergevel heeft een baanderdeur met rechtsgelegen loopdeur (beiden met siergeheng) met zesruits bovenlicht; aan rechterzijde twee loopdeuren. Noordgevel met mestdeuren en getoogde gietijzeren stalvensters. De schaapskooi met ankerbalkgebinten heeft een gemetselde plint, een houten bekleding en wordt gedekt door een rietdak.

INTERIEUR: Schiphorsterweg 5: gang met granito-vloer en betegelde lambrisering; plaatijzeren deur in brandmuur; paneeldeuren met omlijsting; keuken met betegelde wanden over de volle hoogte; paneeldeuren en schouw met Art Nouveau-omlijstingen. Schiphorsterweg 7: vestibule met granito-vloer, betegelde lambrisering; tochtportaal voorzien van snijwerk, gekleurd glas-in-lood (gedateerd: '1915 in de Speykermandt Bouvy Dordt' en 'Toon Bergint et en'). De gang is eveneens voorzien van granito-vloer en betegelde lambrisering. Kamer-en-suite met schuifdeuren (glas-in-lood) binnen kastomlijsting; schouw in marmer; boezem en gestuct plafond in Art Nouveau-motieven (waterlelie).

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de sociaal-economische betekenis van de streek, het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek alsmede vanwege de beeldbepalende ligging in een waardevol gebied. Gaaf.

Betreft schuur
Betreft woonhuis