Sloten Noord-Holland I 1301
Joris van den Berghweg 101, 1067 HP te Amsterdam

Inleiding

Voormalige MUNITIELOODS MET LABORATORIUM, genaamd Gebouw A, met omwalling aan de noordwestkant, parallel gelegen aan de Haarlemmerweg. De loods (n) maakte deel uit van een munitiecomplex, gerealiseerd in 1897 en is het enige bewaard gebleven onderdeel van het complex, dat naast de munitieloods bestond uit een buskruitmagazijn op het zuidelijke deel van het terrein en een wachterswoning aan de oostkant. Het voormalige complex dat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam is gerealiseerd tegelijkertijd met drie andere munitiecomplexen die allen zijn gelegen binnen de Stelling.

In 1901 werd de munitieloods (gebouw A) uitgebreid met een laboratorium (w) en het geheel werd met behoud van de oorspronkelijke houten kapconstructie in baksteen opgetrokken. De laboratoriumruimte bevatte oorspronkelijk een vulplaats voor projectielen, ruimtes voor de aanmaak van kardoezen, een kantoor en een gang.

N.B. De later toegevoegde zeven gebouwen die thans deel uitmaken van het munitiecomplex 1800-Roeden vallen buiten de bescherming

Omschrijving

Gebouw A is een sober vormgegeven voormalige MUNITIELOODS met aangebouwd laboratorium, opgetrokken in baksteen op een langwerpige betonnen ondergrond met houten paalfundering en stalen liggers onder een met kruispannen gedekt zadeldak tussen eenvoudige tuitgevels. De loods heeft aan de lange zijden gietijzeren goten ondersteund door ijzeren gootbeugels die onder zijn vastgezet aan een rechthoekige lijst. Op de dakruiter bevinden zich vier bliksemafleiders. Gebouw A heeft een begane grond etage, een zolderverdieping en een kruipruimte en bestaat uit twee delen: een voormalige langgerekte munitieloods met een axiale symmetrische gevelindeling en een voormalige aan de westkant toegevoegd laboratorium. De zijgevels van de munitieloods bestaan uit een venster in het midden met aan weerszijden een deur en aan de buitenste zijden drie vensters. Het toegevoegde laboratorium heeft drie vensters aan de lange zijden. De tuitgevels (o en w) met natuurstenen dekplaten op de top en aan de zijkanten hebben in het midden een deur, aan weerszijden een venster en daarboven een hijsluik en hijsbalk. Alle vensters van de loods zijn dubbele achtruitsvensters die zijn voorzien van houten kozijnen en opgeklampte luiken met ijzeren gehengen, natuurstenen. wenkbrauwen (in de rechthoekige daklijst) en natuurstenen vensterbanken. De ramen hangen aan wieltjes in een ijzeren horizontaal schuifsysteem. Alle dubbele opgeklampte deuren en hijsluiken zijn voorzien van ijzeren gehengen en beslag en natuurstenen wenkbrauwen. Het interieur van de munitieloods bestaat uit de houten kapconstructie uit 1897 en bestaat uit 22 spanten met dubbele standvinken op betonnen sokkels die de vliering ondersteunen. Zowel de begane grondverdieping als de zolder bestaan van oorsprong uit één grote ruimte. Thans zijn in de loods diverse kleinere ruimten gecreëerd door middel van reversibele materialen. Nabij de zuidelijke entree bevindt zich op de oorspronkelijke lokatie een vernieuwde trap naar de vliering. Gebouw A is gesitueerd binnen een omwalling (nw) en gelegen parallel aan de Haarlemmerweg en maakt deel uit van het voormalige militaire complex 1800-Roeden.

Waardering

De loods met houten kapconstructie (gebouw A) met historische omwalling is van algemeen belang wegens cultuur-, architectuur-, militairhistorische en typologische waarde als gaaf bewaard gebleven munitieloods en bijbehorend laboratorium, tot stand gekomen als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Gebouw A is van historisch situationeel belang wegens de strategische en vanuit logistiek oogpunt belangrijke ligging aan de Haarlemmerweg en -vaart gelegen bínnen de Stelling. Gebouw A heeft een ensemblewaarde als onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats